От х:

Днес в x:

МВР пак предаде тихомълком противници на Ердоган.Преглед на печата

Предсрочен вот. 

"24 Часа":

Георги Първанов в Пазарджик: Предсрочни парламентарни избори през пролетта

Най-разумно е да има предсрочни парламентарни избори през пролетта. Само нови избори могат да дадат шанс за дълбока промяна в страната, заяви в Пазарджик лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов. Според него в момента у нас ври и кипи. Има тежко социално напрежение, което може да избухне всеки момент. В същото време в Народното събрание пластовете се измествали до политическа несигурност, анализира Първанов. Бившият държавен глава смята, че ГЕРБ създава несигурност в страната, за да си осигурят нова служебна победа на предстоящите избори. Няма логика на финала на предизборната кампания да променяш правилата, смята Георги Първанов.

Управляващи. 

"Труд":

Няма да хвърля страната в хаос

Всички много добре знаем, че при този парламент, при тези политически партии е много трудно да се намери консенсус и да се направи правителство. Ще хвърлим страната в хаос. Затова подкрепихме предложенията на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов след близо двучасовата среща с коалиционните партньори от РБ и ПФ в Народното събрание. В парламента той се появи по настояване на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов. На срещата присъстваха и министрите на вътрешните работи, на отбраната и на здравеопазването Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Петър Москов.

Избори. 

"Монитор":

Пада таванът за секциите зад граница, протестният вот в сметките

Таванът от 35 секции за чужда държава да отпадне, а протестният вот да се брои като действителен и да влиза в отчитането на резултатите от вота. Такива поправки в Изборния кодекс ще предложи и подкрепи парламентарната група на ГЕРБ. Това съобщи шефът на НС Цецка Цачева от Търговище, като уточни, че става въпрос за решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Двата въпроса - за броя на секциите в чужбина и за квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого", разбуниха обществото в последните дни и обтегнаха отношенията в коалицията между ГЕРБ и РБ. Това доведе и премиерът Бойко Борисов в парламента в петък, като още там той обяви, че депутатите му ще приемат всички предложения за промени в Изборния кодекс, за да спрат спекулациите, че се правят опити за служебна победа. В този дух е и решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, като на предстоящото извънредно заседание на НС във вторник ще бъдат гласувани въпросните поправки.

Отпадането на тавана от 35 секции ще позволи отварянето на допълнителни секции например във Великобритания, където имаше достатъчно заявления на наши сънародници за разкриване и на по-голям брой места за гласуване.

Медицински университет. 

"Дума":

Новият ректор на МУ-София, оспорен в съда, държал при себе си изборните бюлетини

Бюлетините и протоколите от изборните бюра на проведеното на 11 октомври Общо събрание (ОС) за преврат в МУ-София са били пет дни у проф. Виктор Златков, който бе назначен за ректор на 12 октомври, макар че събранието и решенията му са оспорени в съда от сваления ректор проф. Вихра Миланова и от директора на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. Това разказа самият Златков пред журналисти вчера, когато в ректората "новата власт" свика показно "отваряне" на документацията от избора в ОС пред медиите и нотариуси.

След избора на 11 октомври бюлетините и протоколите били дадени на председателя на ОС проф. Генчо Начев и когато назначил на поста проф. Златков, той му ги предал "на отговорно пазене, за да не бъдат окрадени". Според Правилника на МУ-София протоколите от избора се публикуват на сайта на университета, а новият ректор се назначава "въз основа на доклад от председателя на комисията по изборите и протоколите от проведения избор. Копие от заповедта, доклада и протоколите се представят на Контролния съвет, който в едномесечен срок след приключването на избора се изказва по законосъобразността му с доклад пред новоизбрания Аакадемичния съвет".

На сайта на вуза не са публикувани нито решенията на ОС, нито протоколите. Проф. Златков не отговори на въпроса на ДУМА на какво основание е назначен за ректор на 12 октомври, след като протоколите бяха отворени едва вчера. Какво правим, ако съдът каже, че сте нелегитимен и защо документи от избора са у вас лично, това не ги ли компрометира, попита ДУМА. Ами, ще ви дадем на вас да пазите бюлетините, отговори някой от екипа на Златков, не се разбра кой в тарапаната в претъпканата тясна зала и в коридора, където стояха скупчени журналисти.

МВР. 

"Сега":

МВР пак предаде тихомълком противници на Ердоган

Турските медии разпространиха кадри от предаването на турските граждани и конвоирането им до ареста.

България е върнала тихомълком на Турция още седем граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Те са открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който е пътувал за Румъния, съобщи БГНЕС. От пресцентъра на МВР заявиха единствено, че не могат да потвърдят информацията. От свои източници "Сега" научи, че такъв случай има. Подробности бяха описани във в. "Хюриет", който цитира агенция "Доган".

При проверката на граничната полиция са открити трима бивши полицейски комисари: Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С., уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели. Сред арестуваните са и Юнус Хайри, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналистът от закрития в. "Заман" Фетхи А., гимназиалният учител по физика и математика в Бурдур Сонер О. и Омер О., собственик на магазин, който е имал обвинения и за разпространение на наркотици. Не е ясно защо не са им повдигнати обвинения за незаконно преминаване на границата, каквато е обичайната практика. Само шофьорът е получил такова обвинение, има и присъда, която излежава в България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    бойко, малоумен ли си
    2 0
    09:16, 18 окт 2016
    Този Ердоган обяви че иска Кърджали и Варна, а ти изпълняваш всичките му разпореждания и връщаш обратно доценти и журналисти защото така ти е наредил?Бойко, ние като нация имаме ли достоинство?
Последни новини