От х:

Днес в x:

Бизнес асоциация: Банки - стоп! Уважавайте ни

Новосформираната Национална асоциация на българския бизнес (НАББ), вече наброяваща 540 фирми от малкия и средния бизнес, е изготвила програма за преодоляване на икономическата криза и задаващата се рецесия.
В допълнение към програмата сдружението започва и национална кампания под мотото "Банки - стоп! Уважавайте ни". Това стана ясно на нарочна пресконференция в Двореца на културата и спорта във Варна, дадена от председателя на НАББ Светлозар Николов.

Акцент в кампанията е призивът към диалог между бизнеса и банките, които в настоящата ситуация трябва да приемат по-гъвкава политика към всеки един свой клиент, считат от асоциацията. Притеснени от задаващата се рецесия, банките взеха решение да спрат кредитирането, за да намалят евентуалните си загуби.

Нещо повече - засега те отказват да се отзоват на предложенията на клиентите си за преразглеждане на условията на кредитите. "Подобно "късогледство" е повече от грешно, защото кризата ще застраши не само банките, но и техните платци. А масовите фалити няма да помогнат на никого", заяви Светлозар Николов.

Той добави, че е напълно погрешно схващането, че фирмите трябва да спрат да инвестират в нови проекти и услуги. Като крайна мярка при липсата на диалог и компромиси от страна на финансовите институции, членовете на сдружението могат да спрат да обслужват задълженията си, докато все още въобще са в състояние да го правят. "Банките не ни уважават като клиенти и това трябва да спре", категоричен е Николов.

Според него кризата е изкуствена, но вече е факт. Банките трябва да си дадат сметка, че именно те предизвикват икономическа криза в страната и трябва да намерят нов подход, като върнат доверието на клиентите си, посочи предприемачът.

Като най-належащи мерки за справяне с кризата пък от НААБ посочват: стимулиране на българския бизнес да продължава да инвестира, като правителството трябва да намери начин средствата, които отделя за тази цел, да стигат до всички фирми и граждани чрез изграждане на широка клонова мрежа, а не като предоставя парите на чужди банки, които се ръководят от вътрешните си правила за отпускане; както и БНБ да осъществява строг надзор върху банките и да се отнема лиценза на тези, които не изпълняват законовите изисквания.

В програмата се посочва също, че е необходимо фирмите да проявяват повече търпимост към своите длъжници и не на последно място - полицията да защитава българските граждани, тъй като в условията на криза междуличностните отношения се обтягат и напрежението в обществото расте.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини