От х:

Днес в x:

БСП и ДПС събраха 51 подписа за извънредно заседание на НС

Депутати от БСП и ДПС внесоха искане за свикване на извънредно парламентарно заседание, след като по-рано Народното събрание излезе предсрочно във ваканция.

По предложение на "Атака" и с гласовете на ГЕРБ, мнозинството реши нарочната почивка преди изборите да започне не от 26 октомври, както беше планирано, а още от днес. Неочаквано дългата ваканция ще продължи до 4 ноември, но следващото пленарно заседание ще се състои чак на 9 ноември.

Опозицията реагира остро на това решение и от БСП веднага заявиха, че започват подписка за свикване на извънредно заседание.

Само след два часа лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи пред журналисти, че под документа са се подписали 51 народни представители, при нужни минимум 48. 

Тя уточни, че заедно с ДПС настояват заседанието да е този петък - 14 октомврипредаде БТА. 

По правилник председателстващият Народното събрание Димитър Главчев трябва да насрочи извънредно заседание в седемдневен срок от внасяне на искането.

В него е посочен следният дневен ред: Отмяна на решението за временно прекратяване на пленарните заседания, разглеждане на предложения от БСП проект за решение за изграждане на позиция по търговско споразумение с Канада и парламентарен контрол. 

Липсва обаче предвиденото за днес обсъждане за създаване на анкетна комисия за всички действия, свързани с проекта за АЕЦ "Белене".

"Ще използваме всички възможности да не им позволим да разпускат Народното събрание преди изборите. Временното прекратяване на пленарните заседания е посегателство върху парламентарната република и окончателно въвеждане на едноличната власт", заяви още Нинова.

По думите й този парламент е изчерпал вече и доверието, и възможностите за работа, като подчерта, че от БСП отдавна искат оставката на правителството и произвеждането на предсрочни избори

За такива днес се обявиха и от ДПС.

От ГЕРБ коментираха, че ще дойдат на извънредно заседание на парламента, ако бъде свикано такова, защото така повелява правилникът на НС и Конституцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ov
    ovo
    0 0
    15:16, 12 окт 2016
    "Стара любов, ръжда не хваща!"
Последни новини