От х:

Днес в x:

Пенсионираните полицаи и военни струват половин млрд. на държавата

През първите девет месеца на тази година са се пенсионирали над 6200 души от МВР и Министерството на отбраната. Това е струвало около половин милиард лева на бюджета, съобщи Нова телевизия. Всички излезли в пенсия имат право на обезщетения от максимум 20 заплати.

Ръстът при пенсионерите в силовите ведомства е 300%. Не е ясно каква част са напуснали по лични причини и каква - поради обявените от правителството реформи, които всъщност не се състояха.

Заканите за масово напускане започнаха още в края на миналата година, когато бе направен първият опит за реформа на МВР. Тогава финансовият министър Владислав Горанов се опита чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета да прокара промени, с които се орязваха обезщетенията за всички служители - от 20 заплати на 10, плюс намаляване на отпуска. Още в деня, когато се разбра какво е предложението, полицаите излязоха на улицата, а в следващите няколко дни Министерският съвет и парламентът бяха под обсада, пише в. „Сега“.

В крайна сметка правителството отстъпи и предложи намалените обезщетения да важат само за новопостъпилите. Само преди няколко седмици вътрешният министър Румяна Бъчварова обаче обяви, че се отказват от всички предлагани промени и сегашното положение в МВР се запазва. Тъй като и в двете министерства има недостиг на служители, част от пенсионираните могат отново да кандидатстват за работа там.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини