От х:

Днес в x:

Ройтерс: Ирина Бокова е втора в гласуването за шеф на ООН

Изображение 1 от 2

    Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН според таблица на агенция Ройтерс, публикувана на страницата им и разпространявана във фейсбук. 

    В нея са отчетени и розовите бюлетини "против", които пускаха петте постоянни членки на съвета за сигурност. Те трябваше да подскажат при кои кандидати има риск от "вето". Съветът за сигурност има 15 членове, 5-ма постоянни и 10 непостоянни. Според въпросната таблица обаче за някои от кандидатите се събират повече от 15 гласа.

    В таблицата Бокова се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който днес трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация. Според Ройтерс, Ирина Бокова е втора, тъй като Антонио Гутереш има 4 гласа "за" от страни постоянен член на Съвета за сигурност, а Ирина Бокова има 3 гласа "за".

    Според таблицата на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 9 обезкуражаващи, от които два от постоянни членки. Вероятно в Ройтерс по грешка са добавили гласовете "вето" към общия брой на гласовете "против". Вероятно става въпрос има 7 гласа "против", от които 2 са "вето"

     Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 10 обезкуражаващи. Всъщност става въпрос 8  гласа "против", от които два вето. 

     

    Източник: http://www.24chasa.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини