От х:

Днес в x:

Увеличиха глобите за лоши работодатели

Многократно скачат санкциите, налагани при нарушения на Кодекса на труда. Това е записано в промените на Кодекса, които народните представители обсъдиха на второ четене.

Работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 10 000 до 15 000 лв., вместо досегашните 1500 - 5000 лв. Виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, ще се санкционира с глоба в размер на 2500 до 10 000 лв., като досегашното наказание е било от 250 до 1000 лв.

За повторно нарушение на работодател наказанието ще е от 20 000 до 30 000 лв., като досега е било от 3000 до 10 000 лв. Глобата на длъжностно лице се повишава от досегашния си размер от 500 до 2000 лв. на 5000 - 20 000 лв.

Повишени са и санкциите налагани на работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и при неизпълнение на задължително предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство или когато противозаконно пречи на контролен орган.
Вписано е задължение санкционираният да плати в едномесечен срок от влизане в сила на наказателното постановление наложената му санкция. В Кодекса е записана и възможност глобата да може да бъде разсрочвана.
Сред основните промени е и задължението на работодателя да представи на служителя или работника длъжностна характеристика, обясни председателят на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов.

В промените на Кодекса е вписано, че не може да се установява ненормиран работен ден за работниците и служителите с намалено работно време. Записано е също така, че 15-дневен отпуск за раждане на дете може да ползва съпругът, когато са женени или мъжът, с който живее в едно домакинство без брак.

Друга промяна е възможността отпуск по майчинство да ползва бащата вместо майката от 6-я до 12-я месец, обясни Адемов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини