От х:

Днес в x:

Меркел връща мигрантите в Гърция,контрира за претенциите за репарации

Германия възнамерява да върне всички мигранти обратно в Гърция, съобщи в интервю министърът на вътрешните работи на страната Томас де Мезиер:

„Бих искал отново да се приложи Конвенцията от Дъблин и по този въпрос ще разговаряме на срещата на министрите на външните работи на ЕС към края на октомври“, каза още министърът.

Въпросното европейско правило дава право на дадена страна да върне мигрантите, които се намират на нейна територия, в първата държава, в която те са потърсили убежище.

Според Конвенцията държавата, през която те първо са влезли на територията на съюза носи отговорност и за настаняването им след това.

Ако Германия действително се възползва от тази възможност, най-много от мигранти ще бъдат върнати именно в Гърция, тъй като от там минава основният бежански маршрут.

Прилагането на правилото е прекратено преди 5 години, когато различни хуманитарни организации заявиха, че страната не предлага достатъчно добри условия за хората, търсещи убежище:

„Оттогава ЕС оказва значителна подкрепа на Гърция и то не само финансова, но и по отношение на подобряване процедурите за обработването на молбите за убежище“, коментира в отговор Томас де Мезиер.

В средата на септември германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че вече няма да използва прословутата си реплика: „Ние ще се справим“.

Изречението стана известно преди около година по време на митинг и се превърна в символ на нейната миграционна политика.

През 2015 г. стотици хиляди бежанци минаха по балканския маршрут на път за Европа.

Главната цел на повечето от тях беше именно Германия.

Решението на Ангела Меркел през септември миналата година да пусне бежанците на територията на Германия без излишна бюрокрация, показа страната като гостоприемна и солидарна със съдбата на търсещите закрила.

Равносметката - през 2015 г. Германия е приела над един милион бежанци.

Източник: БГНЕС     Редактор: Даниела Пехливанова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини