От х:

Днес в x:

Война по улиците на Гърция

Няколко гръцки града станаха арена на сблъсъци между граждани и полиция, след като в Атина служители на реда застреляха тийнейджър, съобщи ВВС.

Инцидентът се случи квартал Екзархия, където често има напрежение между представителите на реда и леви групировки.

Стрелбата е станала, след като патрулна кола с двама полицаи е била нападната от около 30 младежи, които хвърляли камъни.

Полицаите отговорили на атаката с огън, при което едно от момчетата било ранено смъртоносно и починало.

След като новината за инцидента беше разпространена, младежи подпалиха няколко коли и изпочупиха прозорците на магазини в района, а напрежението се пренесе и в Солун, Комотини, Йоанина и Крит.

Двама полицаи бяха арестувани и в момента тече разследване, а вътрешният министър Прокопис Павлопулос обяви в изявление, че „правителството изразява огромното си съжаление за случилото се".

„Тече разследване по случая със смъртта на тийнейджъра и ако се установи, че полицаите са били немарливи към служебните си задължения, наказанието ще бъде много строго", заяви той.

Това обаче не успокои обстановката и в Атина полицията се наложи да разпръсне със сълзотворен газ тълпа от стотици младежи, които хвърляха камъни по служителите на реда.

В Солун десетки младежи атакуваха районно полицейско управление, а други блокираха пътя към университета в града.

Според Асошиейтед прес, в някои уебсайтове има призиви към гражданите да се включат в демонстрациите из различни градове в Гърция.

Заради инцидента вътрешният министър дори подаде оставка на премиера Костас Караманлис, но тя не бе приета.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини