От х:

Днес в x:

Празнично: Раздават 13 000 знамена от Роженския трибагреник

Около 13 000 знамена, част от големия Роженски трибагреник, ще бъдат раздадени безплатно в Деня на независимостта в Южния парк в столицата.

Инициативата поставя началото на "Дни на българския фолклор в София", които ще се проведат от 22 до 25 септември, организирани от фондация "Наследство в бъдещето" в партньорство със Столична община, съобщава Нова тв.

Събитието ще стартира с кампанията "Нашият дом е България!" за раздаване на българското знаме на голямата поляна в Южния парк.

Инициативата ще даде възможност на хиляди българи да отнесат в домовете си частица от внушителния български трикольор с размери 26 х 300 м и обща площ 7 800 кв.м, който беше на Роженските поляни, а след това и на Рилските езера.

В Деня на независимостта 500 желаещи да развеят получените знамена, ще могат да изпишат с телата си 110-метров надпис: "Нашият дом е България!".

За официалното откриване на "Дни на българския фолклор в София" се събират близо 200 гайдари, зурнаджии с тъпани и кукери. Под мотото "България гостува на столицата!" ще бъде представен фолклорът от седемте основни области в страната.

На сцената по време на вечерните концерти ще се изявяват едни от най-добрите ансамбли в България и изтъкнати индивидуални изпълнители. Първият вечерен концерт на 22 септември е посветен на Пиринската и Родопската област.

Втората вечер ще бъдат представени Шоплука и Тракия. Третата вечер е запазена за фолклора от Добруджанската и Странджанската област, а за последната вечер в неделя е предвиден празничен концерт на Северняшката фолклорна област.

В четирите дни на събитието от 11.00 до 16.00 ч. различни самодейни състави от цялата страна ще представят фолклорното богатство от региона си.

Всеки ден ще се организират атрактивни надигравания и открити уроци по народни танци, както и ревю на автентични народни носии.

Програмата включва още показването на музейни експозиции, атрактивни демонстрации на занаяти, кулинарни зони с характерни ястия от отделните краища на страната и специално обособена детска творителница с интерактивни занимания за различни исторически периоди на България. 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини