От х:

Днес в x:

Делювите празници събират стотици туристи в Златоград

От утре-17 септември започват проявите, посветени на Делювите празници в Златоград, които се честват вече 15 години.

Съвместно с Етнографски ареален комплекс, Община Златоград организира празника, посветен на легендарния родопски хайдутин Делю войвода. Местни самодейци и популярни артисти, и тази година ще забавляват жителите и гостите на Златоград.

Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани ще пресъздадат истинската атмосфера на един пазарен ден от миналия век. Инициативата вече епопулярна и специално за нея в красивия родопски град пристигат стотици туристи.

На 17 септември проявите започват с Откриване на Делювите празници и представяне на изложба от пленер „Възрожденския Златоград“, който се провежда между 8 и 17 септември. Представянето на изложбата ще бъде от17:00 ч в Зала „Станислав Сивриев“ в старат ачаст на Златоград. На 18 септември от 10 часа на градския стадион ще започне Футболен турнир „За купата на Делю войвода”.

Кулминацията на празниците ще бъдат следващата седмица, като на 23 септември в Етнографския ареален комплекс от 19 часа ще има Родопска вечер в ресторант на открито ХоРеМаг „Родопи“, с типичните за времето на ХоРеМаг-а ястия – мешана скара и боб с лютеница. На следващия ден-24 септември от 10.30ч. ще се започне истински карнавал с облекла от поне преди век, когато улиците на живописния град ще се изпълнят с всевъзможни персонажи от епохата на Възраждането.

Възстановката „Един пазарен ден отпреди 100 години” вече е достатъчно популярна и набира все повече почитатели, както сред домакините в родопския град, така и туристи, които идват облечени в интересни носии и облекла, подходящи за случая. Празникът ще завърши с купон в Ресторант „Александър“, като в програмата ще участва и група „Диана Експрес“.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини