От х:

Днес в x:

Предупреждават новата администрация на САЩ за терористични атаки

Създадената от Конгреса двупартийна комисия подготви доклад за застрашаваща щатите терористична заплаха, съобщава AP.
Във вторник с доклада бил запознат избрания вицепрезидент Джо Байден, а официално документът ще бъде публикуван в сряда. Авторите на доклада, правят заключение, че в периода до 2013 года САЩ са застрашени от терористични дайствия, при които ще бъдат използвани оръжия за масово унищожение – ядрено или биологично.
Комисията по предотвратяването на разпространяването и терористичното използоване на оръжията за масово унищожение бе създадена през май 2008 год. Комисията се оглавява от бившите сенатори Боб Греъм (Bob Graham) и Джим Талънт (Jim Talent).
Авторите на доклада препоръчват на новата американска администрация активно да се готви за биологичен тероризъм и да отреди един от членовете на Съвета за национална безопасност за ръководство на разузнавателната и дипломатическа дейност по въпросите на неразпространението на оръжията за масово унищожение.
Засега терористичните групи нямат достатъчно научни и технически възможности да създаване на химическо или биологично оръжие, но това изоставане лесно се преодолява, ако терористите намерят достатъчно квалифицирани съмишленици. Биологическа атака е много по-вероятна отколкото ядрена, а най- вероятно от биологичените оръжия, както каза екссенатор Греъм, - е сибирската язва (антракс).

Пентагонът планира през следващите години да разгърне на територията на щатите 20-хиляден военен контингент, който да противостои на последиците от терористични атаки, при които са използвани оръжия за масово унищожение, припомня lenta.ru
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини