От х:

Днес в x:

Обвинения в тероризъм за 4-мата задържани за терора край Москва

Русия повдигна обвинения в тероризъм на четиримата задържани като преки извършители на терористичното нападение в концертна зала край Москва в петък. Московски съд постанови задържането им под стража до 22 май.

Руските власти разпространиха видеозаписи с довеждането на четиримата атентатори в съдебната зала, където им бяха повдигнати обвинения в тероризъм. Съобщени бяха и имената им. Двама от обвиняемите са се признали за виновни. Съдът излезе с еднакви решения за четиримата:

„Срокът за задържането му под стража е един месец и 28 денонощия до 22 май 2024 година“.

Въоръжените мъже нахлуха на 22 март вечерта в комплекса „Крокус сити хол“ в Красногорск в началото на рок концерт и откриха безразборна стрелба, а в сградата избухна пожар. 137 са жертвите на атентата, като установена самоличността на 68 от тях. Над 180 са ранените, като десетки са в тежко състояние. Повече от 5 хиляди души са били евакуирани от залата в деня на атентата, а пожарникарите са спасили още 100 души от сутерена и покрива.

Нападателите бяха задържани мълниеносно от руските сили за сигурност, а по-късно беше показана и снимка на спрения автомобил, с който са се движели.

Отговорност за атаката пое „Ислямска държава“, като дори публикува разтърсващ видеозапис на масовата стрелба в концертната зала. От Вашингтон заявиха, че разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава твърдението. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обаче постави под съмнение американската позиция.

Франция повиши нивото на терористична заплаха до най-високата степен заради изявлението на „Ислямска държава“ след нападението в Москва.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини