От х:

Днес в x:

Социалните помощи ще се предоставят по настоящ адрес от догодина

Социалното подпомагане ще се предоставя по настоящ адрес от началото на следващата година. Промяната е съобразена с препоръки на Европейската комисия (ЕК), омбудсмана и съдебната практика. Социалното министерство предлага и други съществени промени в подпомагането, които ще увеличат броя на хората с право на помощи от държавата.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага нова група с право на помощи. Това ще са деца от 16 до 18 години, когато не учат, но са регистрирани в бюрата по труда месец, след като са навършили 16 години. Предлага се още за доход за целите на социалното подпомагане да не се считат възнагражденията на учениците, включени в дуална форма на обучение. Това ще е стимул за връщане в училище на деца, напуснали образователната система. За доход няма да се считат и изплатени застрахователни обезщетения, съобщава БНР. 

Друга съществена промяна гласи, че ще отпадне ограничението помощи да се изплащат на пълнолетни до 30-годишна възраст, когато живеят при родителите си. Обществено полезен труд няма да полагат деца, включени в курсове за обучение, квалификация и преквалификация по програми на бюрата по труда. За времето на обучение този подход ще се прилага и към хората с увреждания в периода на преосвидетелстване до издаването на ново експертно решение от Териториалната експертна лекарска комисия.

С промените се прецизират голяма част от наименованията на социалните услуги. Ще има и такива, предоставени в домашна среда. Доставчиците на услуги, на които държавата плаща, ще подават задължително информация към интегрираната информационна система. Въвежда се минимален и максимален срок - 2 и 5 години за договорите за възлагането на услугите.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини