От х:

Днес в x:

Вежди Рашидов обеща 300 бона за Александровската гробница

Изображение 1 от 3

    Министърът на културата Вежди Рашидов обеща да осигури 300-400 000 лева, сумата, която е необходима за реставрацията на уникалната Александровска гробница. От години влагата и гъбичките разяждат стенописите в древния некропол, който е един от малкото не само у нас, но и в цяла Европа, с толкова реалистични стенописи.

    Обещанието Хасково получи навръх празника си 8-ми септември по време на дискусията, организирана като част от Националната кампания на вестник “Стандарт“ и КРИБ „Да! На българската икономика”, в която медиен партньор е и Haskovo.net. Тематиката на срещата в Хасково засегна развитието на региона като голяма културна дестинация, предвид многобройните паметници от различни епохи тук.

    “Бъдещето на България е в развитието на инвестициите безспорно, но и на културния туризъм“, подчерта министър Рашидов и коментира, че у нас туризмът е все още на ниво общежития и леглова база.

    “Трябва да престанем да мислим за бизнеса в туризма само като общежитие. Туризмът ни трябва да започва още от летището, от първата бутилка минерална вода. Един милион изпити минерални води по 1 евро са 2 милиона лева приходи“, посочи министърът на културата и даде пример с данни, които е получил от турския си колега. Според тях приходите от туризъм в южната ни съседка са 27 млрд. долара годишно, като 23 млрд. от тях са от културния туризъм.

    Той посочи още, че за региона на Хасково е осигурено финансиране за бъдещите разкопки на различни обекти от 55 000 лева, като приоритетни в Министерството са отбелязани комплекс „Глухите камъни“ край село Малко градище, любимешко и Нимфериумът край димитровградското село Каснаково. Министър РАшидов припомни още, че за гробницата край Александрово вече са осигурени 35 000 лева за момента.

    „Идентичността на една нация, лицето й, са културно-историческите паметници. Всички ходят да гледат Долината на египетските царе.

    Но ние пък си имаме Долината на тракийските царе, която е не по-малко ценна и интересна. 60 могили имаме на едно място, от които досега са разкрити едва 5. Ако по един милион за разкопаването на една могила са давани годишно досега, можеше да имаме 60 открити гробници. Българите лежат върху злато, но за съжаление не винаги ни стигат средствата“, коментира емоционално Рашидов, преди да върне темата към Александровската гробница в дискусията.

    На форума Хасково поиска и изграждането на пряк път към некропола. В отговор заместник-министърът на МРРБ Николай Нанков посочи, че ще бъди обсъдена пряка връзка към гробницата като част от предстоящата рехабилитация на пътя Симеоновград-Александрово-Хасково.

    Още една от наболелите теми покрай Александровската гробница ще търси своето развитие - промяната на статута на земята. Некрополът се намира в горски фонд. А докато преобразуването на земята, което Хасково иска и чака от години, не се случи, се затлачва и процедурата по вписване на гробницата като паметник на ЮНЕСКО. „Ще обсъдим тази тема с колежката ми - земеделския министър Десислава Танева и смятам, че ще намерим решение и на този въпрос най-после“, пое ангажимент още министър Рашидов.

    По време на срещата той получи от кмета на Димитровград Иво Димов уникалния календар на общината, който единствен в България е от септември до септември и е посветен на рожденния ден на града – 2. 09. Тази година календарът на общината е изцяло със снимки на скулптури на известни наши творци, които са част от екзпозицията на местната галерия. Творби на Вежди Рашидов красят два от месеците в календара.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Бо
      *************
      24 -9
      15:33, 8 сеп 2016
      Бандит до бандита
    • 2
      Яс
      Ясно е
      20 -6
      15:57, 8 сеп 2016
      Лъжи само лъжи и празни обещания
    • 3
      Въ
      възмездието идва
      5 -11
      16:19, 8 сеп 2016
      абе някой знае ли къде е онзи мишок в а л ь о по... Виж коментара
    • 4
      Ге
      ГЕОРГИ ИВАНЧОВ
      12 -3
      16:24, 8 сеп 2016
      И ко стана със пандиза, пардон затвора? Паметник на културата грънци!
    • 5
      По
      Позитано 20
      20 -5
      16:25, 8 сеп 2016
      Вчера написахте, че идва плеяда от министри. Това ли ви е плеядата? Пияницата Веждю, един заместник министър, един-двама шефове на агенции. Сами си плюете на физиономиите, като ги хвалите тези крадци и некадърници. Поне един ред да бяхте драснали за ония, които трябваше да дойдат, но не уважиха града ни навръх празника му.
    • 6
      Ми
      Милена
      18 -3
      17:34, 8 сеп 2016
      фарс, показност, празнодумие и нулев резултат
    • 7
      Ли
      лисугер
      13 0
      17:49, 8 сеп 2016
      Тодар живков казваше знаменит лаф за оцеляване в живота като управляващ -------шашардисвай гечандисвай----- тия добре са го научили лъжат ни и ни шашардисват ама много са и вярващите им
    • 8
      1_
      1_1473346961
      5 -8
      18:02, 8 сеп 2016
      Само Домусчиев е свестен и кадърен от тези там!
    • 9
      Ли
      лисугер
      7 0
      21:04, 8 сеп 2016
      Веждито и Бойко са като мистър Сенко и факира Мити Сенко вадеше зайци от ръкава си а Мити от цилиндъра на главата му излитаха 2 --3 гълъба Веждито вади от малкото си джобче 3 00 000 лв Как стават тия работи Бойко пък преди 5 години изкара от задния джоб на дънките си президент ----Плевнята но и в Президентството и Мин съвет всички са факири
    • 10
      Бр
      браво
      11 0
      21:12, 8 сеп 2016

      Бях там, загуба на време:
      Кмета БЕЛИВАНОВ Е ВЕЛИК, закъсня за форума, отказа да вземе думата за да поздрави гостите по случай празника на Хасково, Не постави и проблеми. Тръгна си след малко, БРАВО. БРАВО.......
      Кмета на Свиленград постави сериозни проблеми за кандидатстване по проекти за улици, за безумието между ВиК и МРР, Пияндето Вежди, му каза да отиде и да си възстанови павилиона за кебапчета на границата, защото му домъчняло за вино от мезек и гранични кебапчета. Абсолютна подигравка с идеите на общините. УНИЗИТЕЛНО Е ! ТОЗИ ЧОВЕК Е НЕАДЕКВАТЕН.
    Последни новини