От х:

Днес в x:

Последен полет за "Союз": Трима астронавти се върнаха

Трима членове от екипажа на Международната космическа станция се върнаха на Земята с руския космически кораб "Союз" след шестмесечна мисия в околоземна орбита.

Със завръщането си на планетата летателният апарат се превърна в последния кораб от старата руска технологична серия "Союз", летял в Космоса.

Спускаемият апарат от космическия кораб кацна в Казахстан точно три часа и половина след разкачването му от Международната космическа станция. С него на Земята се върнаха руските космонавти Алексей Овчинин и Олег Крипочка, както и американският астронавт Джеф Уилямс. Тримата прекараха в орбита общо 172 дни.

Астронавтът от НАСА Джеф Уилямс се върна на Земята като американски рекордьор по престой в Космоса - общо 534 дни в рамките на четири мисии.

Уилямс и руските му колеги са изминали почти 73 милиона мили в Космоса и са обиколили Земята 2752 пъти, преди да се приземят в южната степ на Казахстан. Към мястото на кацането на кораба са изпратени спасителни екипи, които ще евакуират членовете на екипажа от капсулата им.

Световният рекорд по престой в Космоса остава на руснака Генадий Падалка, прекарал 879 дни в орбита.

До изпращането на нови членове на екипажа, в Международната космическа станция ще работят руският космонавт Анатолий Иваниши, японецът Такуя Ониси и американката Катлийн Рубинс.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини