От х:

Днес в x:

Депутати питат Рашидов ще възстановява ли чинията на Бузлуджа

„Предвижда ли се финансиране с бюджетни и/или европейски средства на ремонтни или други дейности по Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа и ако това е така – в какъв размер и на какво основание, след като така наречената ‘Чиния’ няма статут на паметник на културата и има ли намерение Министерство на културата да ѝ предостави такъв статут?“. 

Този въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов внасят днес народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Причината за него са разпространените в последните дни в медиите намерения комунистическият символ на Бузлуджа да бъде възстановен с европейски средства, въпреки че от години е собственост на Българската социалистическа партия, която не полага никакви усилия за ремонта или укрепването му, а самата постройка няма статут на паметник на културата.

„Фактът че такива намерения се лансират, когато в България традиционно не достигат средствата за култура и в частност за опазване на паметниците на културата, буди сериозно безпокойство. Въпросната „чиния“ на Бузлуджа няма статут на културна ценност и не носи никаква стойност сама по себе си“, пишат тримата народни представители в своя въпрос.

Според тях възстановяването на сградата, собственост на БСП, с пари на българския и европейския данъкоплатец, предвид това, че собствениците ѝ не поемат отговорност за нея, е възпроизвеждане на комунистическия маниер, с който „чинията“ е била възстановена на първо място.

„Ако от БСП и други милеещи по комунистическия режим искат да възстановят постройката на Бузлуджа, могат да пробват да продават пощенски марки, за да съберат парите“, предложи Петър Славов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    евертъна
    1 0
    21:08, 12 сеп 2016
    Тия посочените трима са мръсни гадни СИНИ СЛИВИ които непрекъснато се заяждат в Нар събрание после се питаме защо нацията ни е разделена ето заради такива ГОВЕДА Ами ако недай си боже изскочи някой богат турчин и купи чинията и я нарече ПАМЕТНИК НА СЮЛЕЙМАН ПАША като конкуренция на паметника ШИПКА Аман от мръсни СИНИ СЛИВИ непрекъднато рушат държавата ЧИЪРС
Последни новини