От х:

Днес в x:

Част от 85 млн. евро потичат към чинията на Бузлуджа

85 млн. евро предстои да бъдат разпределени по оперативна програма "Региони в растеж", част от средствата могат да бъдат използвани за възстановяването на мемориала на връх Бузлуджа при условие, че той бъде признат за паметник на културата, категорична е арх. Дора Иванова.

Младата архитектка, възпитаничка на Берлинската политехника, вече две години се бори за изваждането на уникалната чиния от забравата и дори основа собствена фондация за целта, припомня "Монитор".

В деня, когато преди 35 години мемориалът е тържествено открит, тя показа в Казанлък специална изложба с 15 фотоса от 10 майстори на обектива, разкриващи различни моменти от биографията на уникалната сграда.

Според пресмятанията на арх. Иванов за превръщането на рушащия се паметник в монумент на времето, ще са нужни около 2,5 млн. лева, с уговорката, че това е при положение, че конструкцията на паметника не се нуждае от укрепване.

Минимум 500 хиляди лева на година могат да бъдат генерираните приходи само от билети за посещения на паметника, при положение, че се запази сегашното ниво на туристи, посещаващи района на Казанлъшко.

Изграждането на паметника по проект на арх. Георги Стоилов, продължава 8 години, като за са събрани 16 млн. лева дарения от продажбата на пощенски марки и самооблагане от българския народ и 9 млн. лева от тогавашната българска държава.

Въпросът за опазването на паметника бе поставен лично и пред премиера Бойко Борисов по време на неговото посещение в Казанлък през тази пролет.

Проведена бе среща и при министъра на културата Вежди Рашидов, с представители на различни институции и архитекта на паметника Георги Стоилов. Неотдавна паметникът е удостоен със сертификат за атрактивна туристическа дестинация от форума tripadvisor.

Предстои на 15 септември в НДК в София, проектът за преустройството на паметника да бъде представен и пред столичани.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    запознат л
    1 0
    09:42, 24 авг 2016
    Някои пак ще каже пиар но истината е че Борисов ще обърше л....а на някои които допуснаха това да се случи както и всичката разруха в нашата родина
Последни новини