От х:

Днес в x:

Международен реставраторски екип на монумента Бузлуджа

    Детайлен мониторинг на мозайката от двата мозаечни кръга на монумента Бузлуджа показва, че те са в добро състояние и не се наблюдават никакви нови разрушения. Това каза в интервю за БТА арх. Дора Иванова, председател на фондация „Проект Бузлуджа“, която се занимава с дейности по социализиране на паметника и отварянето му за посетители.

    Международен реставраторски екип от Германия, Гърция, Швейцария и България се събра на терен за проучване на куполната мозайка на паметника - последната, за която трябва да се погрижим, разказа Иванова. Дейностите включваха и детайлен мониторинг на мозайките от двата мозаечни кръга, стабилизирането на които е било основния фокус на работата на екипа през последните две години. Тя подчерта, че дейностите са били по укрепване на това, което има по стената, а не по възстановяване. Става въпрос за около хиляда квадратни метра мозайка. Те представляват едно от най-големите мозаечни произведения в Европа от 20 век. „Две трети от тези мозайки са на стената, а една трета липсваше. През изминалите две години събрахме всички изпопадали камъчета и стабилизирахме тези по стените“, обясни Иванова.

    Тя коментира, че към днешна дата се вижда, че всички мерки, разработени от международния екип, са изключително успешни и няма никакви нови щети и разрухи по мозайките. По думите й това се дължи както на мерките и самата работа по укрепване и стабилизиране, така и на изградения от екипа навес. „Имаме защитни навеси над двата мозаечни кръга като първият беше построен през 2020, а вторият - през 2021 година. Това се случи благодарение на дарители и на кампанията „Осинови мозайка“, посочи Дора Иванова . Тя подчерта, че екипът може спокойно да гледа напред към предстоящите дейности по опазването на куполната мозайка. До момента не е имало възможност да се работи по нея, защото се намира на 12 метра височина, но тази година успешно е изградено скеле, с което екипът да може да се качи до мозайката. Планира се дейностите по нея да започнат през юли. Дора Иванова напомни, че стабилизирането на покрива и премахването на опасните отломки е задължителна стъпка преди отварянето на монумента за посетители.

    Според Дора Иванова социализирането на монумента ще допринесе изключително много за развитието на туризма в региона. Тя добави, че под ръководството на Община Казанлък се разработва концепция за интегриран културен туризъм в региона, която ще бъде представена в Рим в началото на следващата седмица. Представянето е във връзка с участието на Общината в програмата към Европейската комисия „Градски дневен ред“ (Urban agenda), на която Иванова ще участва като представител на „Проект Бузлуджа“ и ще представи дейностите, извършени по паметника.

    Именно монументът Бузлуджа беше и причината за създаване на експертна група към програмата за дисонантното наследство, обясни тя. Групата се състои от различни експерти от цяла Европа и от нея се разглежда как тези противоречиви паметници на културното наследство могат да бъдат преизползвани, социализирани и интегрирани в регионите, в които се намират. 

    Дора Иванова напомни, че фондацията набира средства за социализирането на паметника и осигуряването на посетителски достъп до него. С благотворителна цел за втора поредна година се организира фестивала “Open Buzludzha” от 19-и до 21 август под мотото „Ти си ключът, отвори Бузлуджа“. Във фестивала ще се включат P.I.F., "Керана и космонавтите", "Уикеда",  Държавната опера - Стара Загора, както и много други музиканти. Дневната част на събитието ще включва туристически обиколки, работилници и лекции, на които ще бъде представен паметникът и дейностите по проекта. „Освен да съберем необходимите средства, искаме да оживим мястото и да насочим вниманието към културното наследство на монумента и региона“, коментира тя. 

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини