От х:

Днес в x:

Олимпиадата бе закрита с пищен спектакъл

    С типични бразилски ритми и хореография, ярки цветове и усещане за карнавал беше закрита лятната Олимпиада в Рио де Жанейро.     

    Вятърът и дъждът, който се изля над дефилиращите на стадион „Маракана” олимпийци, с нищо не помрачиха финалните акорди на грандиозния спортен празник.      

    Българският флаг беше поверен на капитанката на ансамбъла ни по художествена гимнастика Михаела Маевска – знак на признание за бронзовия медал на гимнастичките – дълго чакан, изстрадан, затова и толкова ценен.  
    Игрите приключиха с още два медала за България – сребро за Мирела Демирева в скока на височина и бронз за Елица Янкова в борбата.   

    След поредица от пъстри картини, представящи природата и културното богатство на Бразилия, председателят на организационния комитет на Олимпиадата Карлос Артур Нузман заяви, че горд „със своята страна, с града си и народа си”.

    Официално финалът на игрите беше обявен от президента на  Международния олимпийски комитет Томас Бах, а щафетата беше предадена на домакина на XXXII-ата Олимпиада – японската столица Токио.   

    Делегацията от бъдещия град-домакин „нарисува” с триизмерна графика и неонови светлини образа на съвременния мегаполис, а появата на японския премиер Шинздо Абе на стадиона беше съпроводена със закачка популярния герой от видеоигра на компанията  Nintendo Супер Марио. След като анимационно изображение на Абе обяви, че няма да успее да стигне навреме за церемонията, той се „преобрази” и се появи на „Маракана” с костюм на Марио – вече с физическото си присъствие.   

    Това беше и изненадата, която домакините пазеха в тайна до самия край на заключителното шоу.

    Дъждът на Рио вече беше спрял, но олимпийският огън беше угасен от изкуствен дъжд – поредно, но не и последно послание за равновесието и хармонията в природата. С угасването на огъня в средата на стадиона „израсна” дърво – символ на всяко ново начало, след края на това, което вече е отминало.   

    А лудата бразилска самба продължи.  

    Източник: news.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини