От х:

Днес в x:

Край! Шофьорски изпити само в центровете на ДАИ

От идната седмица влизат в сила промени в наредба № 38 на транспортно министерство, която регламентира провеждането на шофьорските изпити. Най-важният нов текст в нея е, че попълването на листовките вече не може да се провежда в оборудвани зали към автошколите, а препитването ще е само в кабинети на регионалните дирекции на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА).

Промените в досегашния ред бяха инициирани след като се разбра, че всички досегашни опити за спиране на корупцията при издаването на разрешителните за правоуправление на МПС удрят на камък. След уволнението на бившия директор на ИААА Цветелин Цветанов бяха направени проверки, които установиха, че шофьорските книжки продължават да се купуват. Само че на по-висока цена от тази преди да се вкарат таблети за попълнето на отговорите.

От транспортното министерство разкриха че в много зали, използвани за провеждане на изпити от страна на частните автошколи е имало нерегламентирано монтирани камери на тавана. Чрез тях "инструктор" е можел да следи в реално време какви отговори попълва всеки един курсист и съответно да диктува през блутут слушалка на онези, които са си платили да минат кои са верните отговори.

"През последните месеци прегледахме хиляди записи на видеа и видяхме всевъзможни злоупотреби. Оказа се, че трябва да бъдат анулирани стотици шофьорски книжки и че се налагат се промени в наредбата за изпитите, които да преустановят злоупотребите", обясниха от ИААА.

Според новите текстове в наредба 38 всеки изпитван кандидат-шофьор трябва да има обособено работно място, което да е изолирано така, че да не позволява физически и визуален контакт с другите курсисти. Това изискване обаче ще влезе в сила от 1 март догодина след като в регионалните центрове на бившата ДАИ бъде доставено специално оборудване за залите.

Транспортното министерство вече обяви обществена поръчка за доставка на специални технически решения за тази цел. Процедурата е формулирана като "състезателен диалог" като от транспортното министерство обясниха, че причината затова е да не се дават готови решения и да не се ограничава конкуренцията чрез налагане на точно фиксирана спецификация, а да се обсъдят предложения, които ще дойдат от заинтересованите фирми за участие в процедурата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини