От х:

Днес в x:

Оперираха успешно 4-месечно бебе с рядка вродена киста

Дете с много рядка вродена аномалия на червата оперираха хирурзите в Токуда Болница София.

4-месечният малчуган с ентерогенна киста е опериран от водещия детски хирург проф. д-р Огнян Бранков в екип с д-р Веселин Маринов и д-р Галя Ченгалова от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия на Токуда, съобщиха от здравното заведение. Интересно е, че при детето е установена неуточнена прозрачна кръгла формация още при интраутробното развитие по време на бременността на майката. Кистата се открива на пренаталната ехография, която дава повод да се мисли за разширение на пикочните легенчета.

След раждането детето е без проблеми, но скоро се появяват чревни симптоми като смущения в изхождането и внезапни болки в корема. Направеният скенер показва наличието на рядката ентерогенна киста, известна още като дубликация или удвояване на чревния тракт.

„Успяхме да премахнем кистата с възможно най-малко травматизъм за детето, въпреки че беше разположена на сравнително трудно място. Възстановяването протече бързо и без усложнения и детето вече няма оплаквания.” – разказа детайли за операцията проф. Бранков.

Това е четвъртата подобна операция на деца в ръководената от проф.Кирил Драганов хирургична клиника на Токуда Болница София в рамките на около 1 година. Децата са на възраст между 4 месеца и 4 годинки. При 3 от случаите малформации се забелязват още при пренаталната диагностика. След раждането децата се развиват добре, но се появяват симптоми, чрез които по-късно се потвърждава наличието на рядката киста. Всички деца се възстановяват бързо след операцията и оплакванията изчезват.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини