От х:

Днес в x:

Бъчварова и сръбският вътрешен министър ще проверяват границата

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще се срещне днес със сръбския си колега Небойша Стефанович на Граничното полицейско управление - Калотина. По време на работното посещение и двамата министри ще се запознаят на място със ситуацията на границата между двете държави.

Освен това Бъчварова и Стефанович ще проверят работата на граничните екипи, за което съобщиха от пресцентъра на МВР.

В средата на юли дни сръбският премиерАлександър Вучич заяви, че Сърбия създава общи патрули на армията и полицията, за да предотврати влизането на нелегални мигранти, които идват предимно от България. Асръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин открито обвини България, че не пази границите си.

"В случая ние имаме страна - членка на ЕС - България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака", каза Вулин.

Тогава от МВР отговориха, че Сърбия няма повод за притеснение от гледна точка на сигурността, но и че не е коректно да се коментират действията по охрана на граница на съседна държава. Министерството подчерта още, че нашите власти задържат най-много мигранти по западната ни граница, както сочат данните на ДАБ. 

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев определи критиките на Сърбия като вътрешно политическа цел.

А малко след като се чу, че Белград е обвинил София, че не пази добре общата ни граница, българските власти отчетоха масирано разкриване и залавяне на нелегални мигранти. Общо 162-ма незаконно пребиваващи чужденци бяха задържани на територията на София по време на полицейска акция на 18 юли.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини