От х:

Днес в x:

На Преображение Господне отец Антоний освети първото грозде в църквата "Успение Богродично”

Изображение 1 от 2

    Днес отбелязваме големия християнски празник Преображение Господно, който за християните е свързан с  промяната и новата надежда. Затова и празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.

    На Преображение Господне по стара традиция се извършва освещаване и благославяне на ново грозде, както и различни плодове.

    На празника първото грозде в катедралния храм на Хасково "Успение Богородично" освети в присъствието на неколцина миряни отец Антоний. Той отслужи и тържествена литургия.

    Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици.

    На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название „Начатки овощей", а в Българската православна църква - „Освещаване на гроздето". Защото, ако в северните православни земи в началото на август има само ябълки, то в българските по-южни земи вече е откъсната първата чепка грозде.

    Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

    Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини