От х:

Днес в x:

Размяна на остри реплики между Анкара и Виена

Мевлют Чавушоглу нарече днес Австрия "столицата на радикалния расизъм", в отговор Виена му отговори да смекчи тона.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече днес Австрия "столицата на радикалния расизъм" и в отговор получи препоръка от австрийския си колега Себастиан Курц Турция да смекчи тона и действията си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за турската телевизия ТГРТ Хабер днес Чавушоглу критикува канцлера на Австрия Кристиан Керн във връзка с изказването му за прекратяване на преговорите на Турция за членство в ЕС

Керн заяви вчера, че ще инициира дискусия сред европейските лидери за прекратяване на преговорите с Турция заради пропуски в демокрацията и икономиката на страната.

"Трябва да се приеме реалността, че присъединителните преговори с Анкара в момента са само дипломатическа фантастика", коментира австрийският канцлер.

Турция е кандидат за членство в Европейския съюз от 1991 г. 

Турският министър окачестви като "грозни" забележките на Керн и каза, че ги отхвърля всичките.

"Австрийският канцлер първо трябва да погледне собствената си страна. Една от тенденциите, враг на човешките права и ценности, е расизмът, а днес Австрия е столицата на радикалния расизъм", каза Чавушоглу.

Австрийският външен министър незабавно отговори на турския първи дипломат.

"Твърдо отхвърлям критиките към Австрия от страна на външния министър на Турция. Анкара е призована да смекчи своя подбор на думи и курс на действия, както и да си подготви домашното", каза Себастиан Курц, цитиран от говорител.

Социалдемократите на Керн са подложени на натиск както от страна на коалиционните си партньори консерватори, така и от крайнодясната Австрийска партия на свободата, която според скорошно проучване на общественото мнение привлича 35 на сто от гласовете на базата на антиимигрантска платформа, критична към исляма, отбелязва Ройтерс.

Напрежението между двете страни започна миналия месец все повече нараства. На 21 юли Австрия повика посланика на Турция да даде обяснения за връзките на Анкара с демонстрации в страната в подкрепа на Ердоган, напомня агенцията.

На 3 август пък Курц призова Европейския съюз да се замисли за алтернативна сделка с Турция за мигрантите

"Ние не можем да се отпуснем и да се надаваме, че сделката с Турция ще се спазва. Ние не трябва да падаме на колене пред Анкара, но трябва да защитаваме своите основни ценности“, каза тогава Курц.

Австрийският крайнодесен кандидат за президент Норбер Хофер заяви в началото на юли, че неговата страна може да проведе референдум за излизане от ЕС, ако например Турция бъде приета в блока.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини