От х:

Днес в x:

Борисов: Министри да не потъркват ръце за пари от излишъка

Като видях как си потърквате ръцете, да ви кажа – не си мислете, че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът.

Това казва премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС в сряда.

Причина за коментара на Борисов бяха изнесените данни от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев, че бюджетният излишък в държавната хазна е вече 3.3 млрд. лв. Той обаче предупреди, че 1.5 млрд. от тях са европейски пари.

Към 1 юли бюджетният излишък е 3.3 млрд. лева, а във фискалния резерв има над 14 млрд. лева, показват данните на Министерството на финансите

Всъщност, цялото преизпълнение спрямо миналата година, което бяхме предвидили, в размер на 1 милиард и 100 милиона лева вече е изпълнено. Трябва да имаме предвид обаче, че за този висок излишък имат голямо значение приходите, които влязоха от Европейската комисия за стария програмен период и съответно – авансовите плащания от страна на Европейската комисия. От тези 3 милиарда 267 милиона лева, 1 милиард и 500 хиляди са средства от Европейската комисия, казва на министрите Ананиев. 

Борисов призовава за максимално строга фискална дисциплина. Според него хубаво е в проектобюджета да се заложат всички тези плащания, които имаме, за да е изключение, а не правило това всеки да идва и да казва: 

„Без тези пари сме загинали!”. Има милиардни бюджети на министерства, накрая за един, или два, или три милиона казват: „Ако не ги вземем тях, ние сме обречени”.

Повод на репликата му бе искането на спортния министър Красен Кралев да преразпределя бюджетите за домакинства на спортни състезания. Според Кирил Ананиев обаче бюджетите трябва да се спазват стриктно, така че разни федерации да не тормозят допълнително премиера за повече пари.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини