От х:

Днес в x:

Испания осъди моряците от кораба "Свети Николай". Преглед на печата

Испански съд осъди на затвор от 6 до 10 години българските моряци от кораба "Свети Николай"-тема от в.„Сега”.

Всеки от командния състав на кораба е получил присъда за лишаване от свобода от по 10 години. За изпълнителския състав тя е по 6 години и един ден. От решението на съда става ясно, че испанските власти обвиняват общо 31 души за трафика на 2,7 тона кокаин, открити преди 4 години на борда на българския кораб.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото. Обвинения не бяха повдигнати срещу Дойчин Дойчев, собственика на фирмата, наела моряците. Българската прокуратура нямаше никакви доказателства срещу него и магистратите не можаха да помогнат на испанските си колеги. Според информация на близки на моряците Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания иска да наложи и огромни глоби.
Капитанът Иван Станчев е бил принуден да допусне превоза на дрогата, става ясно от неговите показания пред испанския съд. Той твърдял, че първоначално отказал да бъде замесен в трафика. След седмица обаче получил обаждане и заплахи за проблеми, ако не участва. Станчев признал пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата. Той не могъл да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои не. Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд. Според материалите на делото това е кораб OS CASTRO. Самото прехвърляне е станало по тъмно.

Втори месец поред 1 млрд. лева оборот в заведенията и хотелите на морето, е друга от темите, които отразява „Сега”.

Търговските обекти по Черноморските курорти за втори пореден месец са с рекордни обороти. Това отчитат на Националната агенция за приходите (НАП).
Продажбите, които хотелите, дискотеките и магазините по северното и южното крайбрежие са отчели през юли, надхвърлят 1 млрд. лева. Това са показали данните от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП. Броят на регистрираните касови апарати по морето е нараснал с 10 %.
НАП, МВР и „Митници” в последните два месеца контролират за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието. За отчитането на оборотите и издаването на касови бележки следят над 500 данъчни инспектори. Те наблюдават и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия.
Борси и тържища в близост до курортите са подложени на постоянно наблюдение. Там денонощно дежурят служители на „Фискален контрол”.

 В."24 Часа":Мая Манолова даде дупнишка пирамида на Цацаров

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандално известната „Дупнишка популярна каса", съобщава в. "Стандарт". Сигналът е внесен и в Комисията за финансов надзор, Държавната агенция "Национална сигурност" и Националната агенция за приходите. Той е за финансови злоупотреби на фалиралата вече кредитно-спестовна кооперация. Манолова настоява за щателна проверка и разкриване на истината с обявената в несъстоятелност популярна каса. В институцията на омбудсмана са постъпили множеството жалби и сигнали от потърпевши вложители, изгубили спестяванията си.

 Образованието е акцентът във в"Труд":Кунева иска 30 млн. лв. за наука 

Меглена Кунева иска бюджет от 30 млн. лв. за наука в университетите за следващата година. Сега сумата е като сегашните 8 млн. лв.

С последните поправки в Закона за висшето образование университетите бяха разделени на изследователски и образователни, като само тези, развиващи научна дейност, ще ползват държавната субсидия за наука.

С наредбата на образователното министерство се въвеждат критерии, по които да бъде оценявана научната дейност на университетите. Оценката на научната дейност ще става по 6 показателя - брой научни публикации в научни списания, представени в световни вторични литературни източници; брой научни публикация във влиятелни издания; брой монографии; брой цитати на научни публикации от предходни години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини