От х:

Днес в x:

Паниката сред родителите да не им вземат децата е от месеци. Печата

Опасенията от нова бежанска вълна след изявлението на Ердоган и ескалацията в Сирия, породена от турската военна операция, са сред тематичните акценти на съботните вестници.
 
"Ако дойдат 50 000-100 000 на оградата, и армията, и полицията да са там, нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Оградата ще се събори и ще минат". Така премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, че ще отвори "границите към Европейския съюз за сирийските бежанци". "България има перфектни отношения с Турция. Натискът от турската граница към момента е нулев", каза още премиерът. Той поясни, че в подобни критични ситуации най-правилното решение е да се поддържат дипломатически отношения. "В момента най-важна е дипломацията и да се спазва споразумението с турската държава. Колкото сме по-пестеливи с думите в тази ситуация, толкова по-добре", посочи още Борисов. Той присъства на официалното откриване на новия участък от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза, дълъг 9,3 км..." - в. "Стандарт".
Всекидневниците проследяват и казуса с родителите, които се подадоха на манипулативен слух и решиха децата им да не посещават училище, също е сред.
 
"След извършена проверка установих, че в Министерството на отбраната няма служител или служители, които да са съпричастни към призивите за извеждане на деца от училища и детски градини в Сливенско или в други части на страната." Това се казва в изявление на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Главният прокурор и ДАНС също потвърдиха, че няма данни служител или служители на Министерството на отбраната да са замесени в създаването на паника и страх за отнемането на деца." - в. "24 часа".
В понеделник за минути родители изпразниха три училища с предимно ромски деца в община Сливен след разпространявани в социалните мрежи и сред семействата фалшиви информации за предстоящо принудително отнемане на децата от социалните служби. Полицията и ДАНС разследват откъде е тръгнала паниката. Каракачанов разпореди проверка, след като в социалните мрежи се завъртя името на директора за връзките с обществеността на Министерството на отбраната Александър Урумов като участвал в разпространяването на слуховете за отнемане на деца. Повод станаха думи на вицепремиера Томислав Дончев, че паниката е подклаждана от политици от опозицията, от тролове в интернет и пастори на местно ниво, включително и от човек от пресцентъра на министерството, без да назове име. Самият Урумов отрече да има общо със случилото се, а и Красимир Каракачанов вече заяви, че негов служител не е замесен. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров каза, че няма замесен служител от пресцентъра на военното ведомство, а провокаторите са местни хора от Сливен..." - в. "Дневник".
Европейските теми, от които зависи перспективата на България, също са широко отразени във вестниците.
 
"България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II през първото или през второто тримесечие на 2020 година, заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних пред БНР. Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът ѝ се очакваше в средата на лятото или в началото на есента. Кьоних е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Самата Кьоних следи процеса по присъединяването ни към т.нар. "чакалня за еврозоната", тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз. Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в Европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних. Макар и да изглежда изключително технически детайл, банковият съюз има пряко отражение върху българските банки. Най-големите от тях ще бъдат надзиравани пряко от Европейската централна банка, както и по-малки, ако от Франкфурт решат. Също така събираните от тях вноски за гарантиране на депозитите ще бъдат пренасочени към Брюксел, където е базиран Европейският фонд за банково преструктуриране, който е част от Европейския съвет за преструктуриране, ръководен от Елке Кьоних... След като България влезе в чакалнята за еврозоната ръководената от Елке Кьоних институция ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки. Съществуването на такива планове е задължителна процедура, смятана за буфер при евентуален негативен развой." - в. "Сега".
Всекидневниците неизменно следят и темите, свързани с изборите.
 
"ЦИК ще отпечата 17 257 800 бюлетини за изборите Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, с изключение на с. Паталеница, Пазарджишко, и с. Стефан Караджово, Болярово. В рамките на деня се очаква и там да бъдат има утвърдени образци. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовния брифинг на комисията във връзка с местните избори. "Към момента тиражът на бюлетините, който е одобрен във връзка с подадените заявки на Общинските избирателни комисии за бюлетините, е 17 257 800. По отношение на общински съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600. Същият е тиражът по отношение на бюлетините за кмет за община, тъй като съвпадат като данни. По отношение на кметове на райони, това включва кметове на райони в трите града София, Пловдив и Варна, е 1 858 100 броя, за кметове на кметства - 1 598 500 бюлетини", посочи Андреев и уточни, че тази бройка е без двете кметства, където все още не са одобрени образците на бюлетините. Цената за отпечатване на бюлетина е 30 ст., като в нея влиза изготвяне на графичния ѝ дизайн, хартията, мастилото и транспортирането до крайните точки. Прогнозната сума на поръчката е малко над 6 млн. лв. с ДДС, добави говорителят на ЦИК." - в. "Стандарт".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини