От х:

Днес в x:

Нещо бомбардира Земята с електрони

Учени откриха, че Земята е подложена на интензивна „бомбардировка" от електрони с висока енергия от тайнствен обект, може би съставен от тъмна материя, намиращ се близо до Слънчевата система. Това се твърди в статия, публикувана в списание Nature, цитирана от РИА.

„Това е голямо откритие. За първи път намерихме дискретен източник на космически лъчи, който се отделя от общия галактически фон", пише Джон Уефел от Университета на Луизиана, който е част от изследователския екип от учени от Китай, Русия, Германия и САЩ.

Авторите изучавали космическите лъчи с помощта на специални детектори, които са били издигнати с аеростати над Антарктида. Детекторите ATIC фиксирали обичайната за лъчите смес от протони и йони, но открили и необичайно явление – електрони с висока енергия.

Уефел сравнява това със ситуация на пътя, когато изведнъж се появят 10 автомобила Lamborghini. „Просто не очаквате толкова луксозни спортни коли на едно място – или толкова електрони в космическите лъчи", казва ученият.

В течение на 5 седмици детекторите записали 70 електрона с енергия от 300 до 800 гигаелектронворта. „Източникът на тези екзотични електрони трябва да се намира относително близо до Слънчевата система – не по-далече от един килопарсек (1 парсек = 3 светлинни години", смята съавторът в изследването Джим Адамс от НАСА. Той допълва, че електроните, които летят в космоса бързо губят енергия при стълкновения с фотони и от въздействието на галактическото магнитно поле.

Джон Уефел признава, че не могат да намерят точното местоположение на източника на електрони. Едни от възможните обяснения за произхода на загадъчните електрони е пулсар или черна дупка, които могат да ускорят електроните с тази енергия. Друг възможен произход е тъмна материя.
Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини