От х:

Днес в x:

Откриха останките на Николай Коперник

Полски учени са убедени, че са открили останките на великия астроном Николай Коперник, съобщава АФП.
Те достигнали до този извод, на базата на анализа на тлени останки, за които се предполага, че са на полския учен.

Иржи Гасовски от училището по археология във Варшава обяви, че специалистите са успели да анализират ДНК на Коперник, получена от клетки коса на учения и да направят реконструкция на лицето с помощта на отливка на черепа му.

По-рано се смяташе, че тъй като Коперник няма наследници, не е възможно да се направи сравнителен анализ да ДНК.
След като обаче в книга по астрономия от ХVІ век, принадлежала на учения, бе намерен косъм от главата му, учените получили възможността да направят сравнителния анализ.

По думите на шведския експерт по ДНК Мари Алън, в библиотеката на университета в град Упсала, Швеция, се пазят данни за образци от ДНК, за които се предполага, че са на полския астроном, получени по-рано от костна и зъбна тъкан.
Алън отбелязва, че новата ДНК, получена от косата и ДНК, анализирани в Швеция, принадлежат на един човек и най-вероятно това е Коперник.

Това откритие потвърждава изводите, направени при реконструкцията на лицето, извършена във Варшава през 2005 година.
Тогава криминалистите сравнили получения резултат с известния портрет на астронома и достигнали до извода, че откритият череп действително би могъл да принадлежи на Николай Коперник.

Николай Коперник се прочува със създаването на средновековната хелиоцентрична система, която поставя началото на първата научна революция.
Преди неговата теория е разпространена гледната точка, че Слънцето и останалите планети обикалят около Зеята.

Коперник умира на 24 май 1543 година на 70-годишна възраст от инсулт във Фромборк и е погребан в местната катедрала.

Главният труд на живота му - "За въртенето на небесните сфери" (De Revolutionibus Orbium Coelestium), за първи път е отпечатан в Нюрнберг, малко преди смъртта на астронома.
Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини