От х:

Днес в x:

Левите номинират ген.Радев за президент. Преглед на печата

Боеспособността на военновъздушните ни сили и номинацията на левите на ген. Радев за президент е водеща тема във всекидневниците днес.

Ремонтният завод "Авионамс", който се намира на територията на авиобаза Граф Игнатиево, е вече на 100% държавен. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който  пристигна в поделението за награждаването на пилоти и авиомеханици от авиобаза "Крумово", участвали в потушаването на пожарите в страната. Министър-председателят посочи, че заводът е бил приватизиран на два пъти - през 2008 и 2012 г., като е станал частна собственост. Сега държавата си го връща обратно, за да се ремонтират в него самолетите на ВВС, поше в-к “Стандарт”. Вицепремиерът Томислав Дончев, който придружаваше Борисов, уточни, че са платени 29 млн. за завода.

"Генерал Румен Радев трябваше да си подаде оставка, когато беше приватизиран авиоремонтният завод. Тогава щях да оценя постъпката му като изключително мъжка и генералска. Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега", коментира премиерът и оставката на ген. Радев. Борисов съобщи още, че в "Авионамс" ще могат да се ремонтират нашите и натовски хеликоптери. Той допълни, че идеята му е освен старите съветски изтребители МиГ 29 да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас... Темата е сред водещите и за „24 часа”.„Оставка е подал командирът на българските Военновъздушните сили генерал Румен Радев, съобщиха от Министерството на отбраната. Той напуска с мотива, че не желае чужди самолети да пазят родното небе.
Радев е едно от имената, които се спрягат в БСП за кандидат-президент, а анализаторите му дават по-големи шансове от евентуалните други номинации на формацията. „Оставката не ни изненадва с оглед на случващото се в Българската армия и в частност с Военновъздушните сили“, коментира пред журналисти депутатът от левицата Атанас Мерджанов преди известно време,  когато ген. Радев за първи път подаде оставка. Това е второто оттегляне на Радев в рамките на няколко месеца. В началото на октомври миналата година той се оттегли заради непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация, но тогава бе помолен от премиера Борисов да остане на поста.”, пише  в-к. „Труд”.

Отношенията ни с Турция след сътресенията в южната ни съседка също са сред актуалните теми на вестниците в сряда.  

„Суматоха в българското Министерство на правосъдието предизвика изказване на дипломат №1 на Турция Мевлют Чавушоглу - той обяви в Анкара, че ще поиска от властите у нас екстрадиция на лице, заподозряно във връзки с “терористичната организация Фето” на Фетуллах Гюлен. Първоначално от правосъдното ведомство обявиха, че “след 28 юни не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция”. Впоследствие ресорният министър Екатерина Захариева обяви, че молба е имало, но тя е била отказана на 28 март от Софийския апелативен съд. Ставало дума за човек на име Абдуллах Бююк. “При постъпване на такова искане Министерството на правосъдието проверява дали всички необходими документи по закона, по Рамковото решение и по Конвенцията за правата на човека са налични, препраща ги до прокуратурата. Тя ги дава на компетентния съд по местонахождение на лицето. Той образува производство и лицето трябва да бъде задържано”, разясни процедурата министър Захариева.” – в. „Труд”.

„Най-важното нещо за България и за света е Турция да остане стабилна, защото ако тя се дестабилизира споразумението с ЕС за бежанците не би могло да действа, смята българският посланик в Турция и бивш външен министър Надежда Нейнски., за да има споразумение ЕС-Турция и да се приема, че бежанците могат да бъдат връщани в Турция, тя е припозната като трета сигурна страна", коментира Нейнски пред Нова ТВ”-цитата от „ Дневник”.

„Дневник” коментира и интересът към кандидатурите за президентския пост, който  предизвиква все по-голямо оживление във всекидневниците.  

„Партиите от "БСП Лява България" застават зад две кандидатури за президент - на лидера на БСП Корнелия Нинова и на подалия оставка като командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев. Това съобщиха от пресцентъра на "Позитано" 20 след среща на коалиционните партньори. Днес по-рано Изпълнителното бюро на БСП определи шест имена, с които ще ходи на преговорите за кандидатпрезидентска двойка с евентуалните партньори - това са евродепутатът Илияна Йотова, зам.-шефът на парламента Янаки Стоилов, депутатът Румен Гечев, бившият лидер на социалистите Михаил Миков, омбудсманът Мая Манолова и ген. Румен Радев. Нинова си е направила самоотвод.

„Реформаторите още не могат да се разберат за кандидат-президентската си двойка. Тепърва партиите в блока ще проведат допитване до членовете си за направените до момента седем предложения за общ кандидат, а със самите номинирани ще се проведе събеседване. Чак тогава Изпълнителният съвет на Реформаторския блок ще определи кандидатите си. От ДБГ вече са направили допитване и са се спрели на четирима от обявените седем възможни кандидати. Седемте предложения за общ кандидат -президент на Реформаторския блок са Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, ген. Димо Гяуров, проф. Огнян Герджиков, проф. Велислав Минеков, Корман Исмаилов и ген. Съби Събев, съобщава „Стандарт”

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    4 0
    08:49, 3 авг 2016
    Най добра кандидатура за главнокомандващ е действащ генерал,като румен радев...аман от глупаци не ходили в казарма,а заемащи най високи постове в армията...бактън и от гейове по върховете,които ни правят за смях пред целия свят,като настоящия президент...
Последни новини