От х:

Днес в x:

Бурен скандал на делото за джихад в Пазарджик

С бурен скандал започна съдебното заседание срещу Ахмед Муса и още 13 души, обвинени в проповядване на джихад и разпространение идеите на "Ислямска държава".

Процесът, който се води срещу 14-те обвиняеми, започна в края на февруари в Пазарджишкия окръжен съд. Като ръководител на ислямистката структура у нас е обвинен Ахмед Муса Ахмед, а според прокуратурата групата му е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но вече има изградени структури и в други части на страната.

На днешното заседание в Окръжния съд се явиха общо трима от призованите шестима свидетели, съобщиха БНР и "Фокус". 

Показанията на първия свидетел Петър Тончев, които бяха в полза на обвинението, повишиха напрежението в съдебната зала. Тончев заяви, че е виждал знаме на "Ислямска държава" в дома на един от подсъдимите Рангел Илиев, известен с прякора Малкия Ремзи.

Защитникът на Илиев, адвокат Алтай Кузев, започна да се държи тенденциозно пред свидетеля, което провокира прокурор Недялка Попова да го обвини, че се гаври със свидетеля. След още последвали реплики адвокат Алтай Кузев напусна съдебната зала. 

Обявена бе почивка, но и след нея защитникът не се яви, а телефонът му остана изключен. Това е прецедент, но не е отказ от защита, коментираха колегите му. 

Прокурор Попова коментира: "Считате ли, че трябва някой да се гаври със свидетеля? Определено свидетелските показания на свидетеля не се харесаха на защитата. Това е факт.Всички видяха, че свидетелят е инвалид и здравословното му състояние изобщо не е добро. Изрично бе попитан какво му е образованието и след това му се задаваха въпроси, свързани с обща култура. Свидетелят не е в съдебна зала, за да бъде проверяван какво е нивото му на обща култура. Той е тук, за да каже факти, които лично е възприел"

Съдът наложи 500 лева глоба на Кузев, тъй като с поведението си е станал причина за отлагане на делото, а на подзащитния му ще бъде назначена служебна защита. На прокурор Недялка Попова бе направена забележка заради нарушаване на реда в залата.

Следващото заседание е насрочено за 16 септември.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини