От х:

Днес в x:

Подсъдими ислямисти влизали в ислямски сайтове и от затвора

Прокуратурата в Пазарджик протестира решението на съда, с което 7 подсъдими по делото за радикален ислям бяха освободени под домашен арест.

Прокуратурата мотивира протеста си с продължаващата реална опасност подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност - често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия. 

Освен това определената от съда мярка „домашен арест“ трудно ще бъде контролирана в ромската махала на Пазарджик от полицаи, уточниха от държавното обвинение. 

В протеста е посочено още, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в условията на затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор.

В иззети при претърсвания в килиите мобилни телефони - собственост на трима от подсъдимите, пък са открити снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози. 

Обвинителният акт по делото беше внесен на 1 юли 2015 г., като общо 14 души ще бъдат съдени за престъпление за проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. 
 
Те са уличени, че посредством профил в интернет и чрез видеоклип на фона на знамето на „Ислямска държава”, както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на терористичната групировка са пропагандирали война по време на сватба. 

Освен това са проповядвали с муджахидински жест с показалеца на ръката - изправен и насочен нагоре показалец, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. 

Освен това са организирали в Пловдив проповеди на своя лидер Ахмед Муса Ахмед, който все още е в ареста.

Един от тях е подсъдим и за незаконно притежание на оръжие - бойна пушка „Щайер – Манлихер” модел „М95” и боеприпаси. 

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е вярно твърдението, че в България няма наченки на радикален ислям.

Днес пък Патриотичният фронт внесе в парламента предложения за законови промени, с които да се въведе правило проповедите на всички вероизповедания да са задължително на български език и да не могат да бъдат правени от чужденци, а за получаване на чужди дарения да се налага затвор. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    2 0
    19:10, 21 юли 2016
    Бъхливата пача трябва да се ощави с газова пърлачка и всичко ще се оправи...
Последни новини