От х:

Днес в x:

В 85 000 турски джамии почетоха жертвите на опита за преврат

Едновременни молитви бяха прочетени днес на обяд от всички 85 хиляди джамии в Турция, за да се почетат убитите при опита за военен преврат в петък и да се насърчи единството в страната в отстояването на демокрацията, предаде „Асошиейтед прес”, цитирана от БТА.

Молитвите "села" обикновено се четат в джамиите при погребения, макар че имат предназначение и за сплотяване на хората, отбелязва агенцията. По време на опита за преврат в петък молитви "села" многократно бяха отправяни през нощта от джамиите из цялата страна с цел да обединят хората срещу метежниците.

По време на митингите в подкрепа на правителството се чуваха масово и скандиранията „Аллах е велик!”, нетипични за светска по конституция Турция.

Директорът на Дирекцията по религиозните въпроси в Турция Мехмет Гьормез заяви пред частната телевизия „Юлке ТВ”, че традицията с четенето на молитвите ще продължи.

"Като народ, който не се разтревожи от танковете, прицелващи се в хората, или от шума на прелитащите над главите им F-16, не смятам, че има някой в тази страна, който ще се обезпокои от звука на „села”. Тази традиция ще продължи", заяви той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини