От х:

Днес в x:

Неуспешният пуч в Турция: българските реакции

Първите политически реакции в България по повод осуетения опит за преврат в Турция сa по-скоро първосигнални и лишени от особена аналитична задълбоченост. В общи линии те съвсем закономерно бяха обсебени от премиера Борисов и представителите на онези органи на изпълнителната власт, които имат отношение към кризата в югоизточната ни съседка. Странно впечатление прави обаче липсата на официална позиция от страна на най-голямата опозиционна партия БСП или пък на Реформаторския блок в първите часове след началото на опита за военен метеж. За сметка на това основният акцент като че ли се оказа свързан със страховете, че хаосът в Турция може да отприщи бежанска вълна – на територията на страната пребивават около 3 млн. бегълци от конфликта в Сирия и Ирак.

"България призовава за бързо възстановяване на конституционния ред, както и за спазването на фундаменталните граждански права и свободи. Каквито и проблеми да има в едно общество, техните решения трябва да бъдат търсени по мирен и демократичен път, а не чрез насилие", обяви премиерът Бойко Борисов веднага след спешно среднощно заседание с представителите на спецслужбите, силовите ведомства и външно министерство. Няколко часа по-късно министър-председателят свика второ съвещание в същия формат, което бе последвано от среща с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

"Имаме комуникация с турското правителство, с премиера, с посланика, имам пълните уверения на всички, че границата няма да бъде поставена под натиск. Заедно с турската страна продължаваме да я охраняваме. Въпреки всичко съм изпратил военния министър, главния секретар на МВР и началника на отбраната", бяха първите думи на Борисов след срещата. Той допълни, че охраната на границата с Турция е подсилена с около 230 военнослужещи. "Засега не разполагаме с никаква разузнавателна или оперативна информация, която да ни дава основание за безпокойство по отношение на придвижването на бежански потоци от Турция", коментира в Елхово и министърът на отбраната Николай Ненчев.

От външно министерство пък обявиха, че за момента няма данни за пострадали български граждани по време на събитията в Турция. "Налице са симптоми за овладяване на ситуацията от законно избраното правителство на Република Турция, но рисковата обстановка в страната, включително в района на столицата Анкара, все още не е преодоляна напълно", съобщават от МВнР. От ведомството призовават всички граждани, пребиваващи в Турция, да удължат престоя си до нормализиране на ситуацията, както и да се регистрират в специалния регистър на външно министерство, който ще позволи тяхното локализиране. След обедното съвещание със силовите ведомства път премиерът Борисов обяви, че страната ни е готова със специален самолетен превоз, ако се наложи евентуална евакуация на наши сънародници.

Теоретичният риск от бежанска вълна беше в основата на коментарите на българските националистически формации. "Борисов трябва да поиска реална финансова и техническа подкрепа за българските служби за сигурност и армия за опазване на европейската граница между България и Турция", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Събитията повишават общественото напрежение, тревожност, която залива България от доста време и която не е здравословна. Трябва службите и армията да вземат необходимите мерки по засилване на контрола и толкова", коментира и председателят на НФСБ Валери Симеонов. "Българският интерес е Турция да остане стабилна, защото една гражданска вълна в Турция би била лош вариант, защото ще отключи поток бежанци от Турция към Европа", смята и Румен Йончев, съпредседател на БДЦ (новото превъплъщение на партията на Николай Бареков).

Партиите ДПС и ДОСТ съвсем закономерно първи излязоха с категорична позиция срещу опита за преврат. "Турция е наша съседка, в която живеят няколкостотин хиляди български граждани, наши братя и сестри. Ето защо ние изразяваме категоричната си позиция в подкрепа на законно избраните институции – президент, парламент, правителство. Волята на турския народ, изразена чрез демократично проведени избори, стои над всичко и над всички. Тя не може да бъде потъпквана по никакъв начин, а най-малко чрез сила", се казва в декларация на ДПС. "Осъждаме опита за военен преврат в Република Турция, защото представлява насилствен, антидемократичен акт срещу конституционните устои на съседната ни държава. Най-важната характеристика на конституционната демокрация е, че властта се делегира единствено и само от суверена", се казва пък в позицията на партията на Лютви Местан - ДОСТ.

Бърза реакция в първите часове след началото на драматичните събития прояви и президентът Плевнелиев. "Република Турция е добър съсед и стратегически партньор на Република България. За нас стабилността и мирът в Турция са от първостепенно значение, както и спазването на човешките права. Следим внимателно ситуацията в нашата съседка, осъждаме проявата на всякакви форми на насилие и подкрепяме демократично избраните институции в Република Турция", се казва в позицията на държавния глава.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини