От х:

Днес в x:

Мохамед Лахуаедж Бухлел е терористът, избил 84 души в Ница

Мохамед Лахуаедж Бухлел е извършителят на терористичната атака в Ница. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на местни медии.

Припомняме, че малко преди полунощ шофьор вряза камион в множество хора по известната "Английска алея" в Ница. Те се били събрали, за да празнуват 14 юли – националния празник на Франция.

Мъжът е идентифициран като местен жител. Апартаментът му е претърсен тази сутрин.

По-рано бе съобщено, че шофьорът на камиона е бил официално идентифициран. Той е 31-годишен мъж от френско-тунизийски произход, чиито лични документи били открити в камиона след атаката.

Бе съобщено също, че той е бил познат на полицията, но не и на разузнавателните служби. 

Неговият 19-тонен камион се движел на зиг-заг през тълпата на Английската алея в четвъртък вечерта, убивайки всеки, който е могъл.

Камионът е изминал над 100 метра с висока скорост, преди да се вреже в множеството. Той е мачкал нещастните си жертви в продължение на 2 км. Това е довело до големия брой на жертвите. Нападателят е убит от полицията. Той също е открил огън по служителите на реда. 

В камиона са открити личните му документи, както и множество фалшиви оръжия и гранати. 

Бухнел живеел в район „Абатуар” в Ница. По-голямата част от живота си той е прекарал във Франция

Френските власти претърсват апартамента на мъжа, заподозрян за атаката в Ница. Полицията официално не са съобщили името на мъжа, но местни медии го назоваха като Мохамед Лахуаедж Бухлел.

Задържан е няколко пъти за насилие, радикализация и кражби, но не и терористични нападения.

Разследващите разговарят и с роднините му, за да разберат защо Мохамед Лахуаедж Бухлел е решил да отнеме толкова много невинни животи в деня на националния празник на Франция.

Детективи проверяват информацията, че втори нападател е помогнал на Бухлел в кървавата баня и че той е бил част от по-широка терористична клетка във Франция.

Има опасения, че той е част от мрежа, която стои зад предишните атаки в Париж и Брюксел.

Мохамед Лахуаедж Бухлел е работил като доставчик

Френска телевизия съобщава, цитирайки полицейски източници и местни жители, че нападателят е женен и има три деца. Не е бил много религиозен. Според съседи мъжът тази година не е спазвал напълно Рамадан. По-рано се появи информация, че е баща на тригодишно дете. 

Заради атаката премиерът на Франция обяви тридневен национален траур, който започва от утре. Френският президент Франсоа Оланд свика извънредно заседание на съвета по отбрана. 

При нападението има много загинали деца. В педиатричната болница за лечение са приети 50 деца и младежи. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини