От х:

Днес в x:

Менда Стоянова: Работодателят ще плаща данък ”натура”

Когато един фирмен актив се ползва за лично потребление, всъщност се получава доход в натура от това, че се ползва чужд актив. За него трябва да се плати данък.

Това обясни пред БНТ Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия, по повод гласувания вчера в бюджетна комисия данък "натура". 

По думите й с промените в законите за ДДС и за печалбата, добили известност като "данък уикенд", се дава избор на работодателя да поеме облагането и служителят му да получи безвъзмездна услуга и натурален доход. 

Бяхме обещали на бизнеса промяната в данъчните закони, припомни Стоянова. Целта е когато един фирмен актив се използва както за работа, така и за лично ползване, частично този актив да не се признава нито за ДДС, нито за разход на фирмата. 

"Всяка фирма, която има такива активи, може да избере онази част, която не е ползвана за фирмени нужди да бъде обложена с 10% еднократен данък", подчерта облекчението Стоянова. 

Законопроектът, по думите й, се е забавил заради дългите преговори с работодателските организации. 

Вчера по време на заседанието на бюджетната комисия няколко работодателски организации изразиха подкрепата си за новите текстове. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че законопроектът „ще способства и насърчи доброволното изпълнение, както и декларирането и внасянето на данъка“. 
По думите му данък „уикенд“ не се плаща масово заради неяснотите. 

Според Велев законопроектът изглажда въпроса какви данъци се дължат, когато се ползва един актив за целите на икономическата дейност и за лично ползване. Председателят на АИКБ каза, че целта му е „насърчаване на отговорното изпълнение, тъй като в противен случай сумарно събраните средства биха били по-малко“, т.е. без въвеждане на единната ставка. 

Само пет дни ще се приемат предложения за нов председател на Комисията за финансов надзор, каза още Менда Стоянова. 

Няколко са нещата, които са наложили промяната в КФН, обясни тя. Мандатът на председателя изтече на 18 юли и по закон изборът на нов председател е трябвало да се случи преди това. 

Стоянова заяви, че е имало силен натиск от партии и медии защо се бави този избор и не се спазва законът. Според нея бавенето е било технологично, а не - преднамерено. 

Тя отрече обвиненията на Валери Симеонов (ПФ), че бавенето е заради скалъпване на избора. Стоянова заяви, че досега нямат предложения за шеф на Комисията от другите парламентарни групи.

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини