От х:

Днес в x:

Менда Стоянова: Няма да има нов дълг от 6 млрд. лв.

Тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. Не се предполага емитирането на нов дълг.

При тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма, което на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години. Това заявява в позиция, разпространена от пресцентъра на ГЕРБ, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова по повод на твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Тези дни отново, и то от парламентарната трибуна, изрекохте твърдения, които недипломатично някой би нарекъл лъжи. За какво става въпрос. Твърдите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лева. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина", обръща се Стоянова към председателя на левицата. 

Тя припомня, че през 2016 г. правителството е имало преговори с Банката за развитие на Съвета на Европа и е договорило при изключително благоприятни условия рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро. за съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период. 

Средствата са целеви и могат да бъдат отпускани на България само в зависимост и във връзка със степента на усвояване на европейските фондове. Ако европейските фондове бъдат спрени, действително тези пари няма да бъдат похарчени, но това е един от добрите начини да се възползваме от европейската солидарност и да развиваме нашето общество, посочва председателят на бюджетната комисия, цитирана в съобщението на пресцентъра на ГЕРБ.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини