От х:

Днес в x:

Няма да участваме в разширеното присъствие на НАТО на изток

Не се предвижда български военни да участват в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и в Полша. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти във Варшава, където се провежда срещата на върха на НАТО, съобщи news.bg. 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви вчера на форума решението за разширяване на военното присъствие в източната част на алианса с четирите батальона в Полша, Естония, Латвия и Литва на ротационен принцип. Канада ще бъде рамковата нация за Латвия, Германия ще води батальона в Литва, Великобритания - в Естония, а САЩ ще бъдат рамкова нация за този в Полша.
Що се отнася до Черноморския регион, не само генералният секретар, но и редица други участници във форума са изразили безпокойство по отношение на района и липсата на баланси там. Така че това вероятно ще бъде предмет на среща на НАТО, която ще се състои през октомври, посочи Ненчев в отговор на въпрос.
Попитан как вижда по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, министър Ненчев напомни, че по силата на споразумението от Монтрьо чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дена в акваторията му. Така че, ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, тя ще бъде извършвана на ротационен принцип, отбеляза министърът.
За планираната в Румъния многонационална бригада, Ненчев отново изтъкна, че сме заявили готовност да участваме с до 400 души, което не означава, че точно толкова ще бъдат изпратени в Румъния и ще бъдат там постоянно. Ще участваме в различни обучения и тренировки съвместно с румънски и други колеги, с до 400 души, което може да означава, че 20 ще отидат, ще престоят известно време и после ще се върнат в България, поясни Ненчев. 
На въпрос има ли критики, че не сме хомогенни в позициите си спрямо заплахата от изток, тъй като отношението ни се различавало от това в североизточната част на източния фланг, министърът посочи, че критики не е имало. Позицията ни е изключително балансирана с оглед на възможностите, с които разполагаме, и мисля, че нашите колеги проявяват изключително голямо разбиране, отбеляза министърът. Дойдохме с особено самочувствие на тази среща, изпълнихме решенията от Уелс, вече бяхме взели решение за повишаване на бюджета, имахме приета програма и план за развитие на отбранителните способности, утвърдени от парламента проекти за модернизация на армията, коментира министърът, който е в състава на делегацията за срещата на върха на НАТО във Варшава, водена от президента Росен Плевнелиев.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини