От х:

Днес в x:

Европейска сухопътна и брегова охрана ще пази българо-турската граница

Създаването на Европейска гранична и брегова охрана, която ще подпомага държавите членки при патрулирането на техните граници в случай на засилен миграционен натиск, гласуваха евродепутатите в ресорната парламентарна комисия. За вота информираха от пресофиса на българският депутат в ЕП Илияна Йотова.

Документът влиза в Европейския парламент след няколко седмици на интензивни преговори между евродепутатите, Европейската комисия и Съвета на ЕС. Предвижда се новата Агенция да бъде изградена на базата на вече съществуващия ФРОНТЕКС (Агенцията за подпомагане на сигурността на външните граници на ЕС), която се намира във Варшава.

Българските евродепутати Илияна Йотова, Филиз Хюсменова, Мария Габриел и Емил Радев, които членуват в ресорната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, определиха гласуването като общ успех.

Те се пребориха в документа да бъде разширен обхватът на действие на Агенцията и тя да може да помага не само по границите на шенгенските държави членки, но и по границите на страни като България и Хърватия, които също са изправени пред риск от силен бежански поток.

Ръководството на новата Агенция ще бъде одобрявано от Европейския парламент. Самата структура  ще разполага с постоянен резерв за бързо действие от 1500 души. Според предварителните разчети, част от тях ще са 40 български служители.

Очаква се пленарна зала на ЕП в Страсбург да одобри в сряда с голямо мнозинство създаването на Агенцията, която трябва да заработи възможно най-скоро.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ам
    Ама
    1 0
    15:00, 5 юли 2016
    Ама, ако тази охрана ще "спасява" нашествениците от лодките, за да ги докара на наша територия, както до сега е в Средиземно море ... ама не ни трябва такава сухопътна или морска охрана! ЕС да не кара Хитлер и Сталин да се превиват от смях като ни гледат там от отвъдното!
Последни новини