От х:

Днес в x:

Британските консерватори пристъпват към избор на лидер

Започва процесът по избор на нов лидер на Консервативната партия и следващ премиер на Великобритания.

330 депутати от партията ще гласуват в първи кръг днес следобед, а резултатът се очаква около 21 ч българско време, предаде БНР. Тогава ще се види кой от петимата кандидати е събрал най-малко гласове и ще отпадне от надпреварата.

Фаворит за поста остава вътрешният министър Тереза Мей. Но все по-сериозна заплаха за нея е зам.-министърът на енергетиката Андреа Ледсъм, която вчера получи подкрепата на Борис Джонсън.

Останалите трима кандидати са бившият министър на отбраната Лиъм Фокс, министърът на правосъдиетоМайкъл Гоув и министърът на трудовата заетост и пенсионното дело Стивън Краб.

Следващите гласувания са в четвъртък и идния вторник, докато не останат само двама кандидати. Тогава новият лидер ще бъде определен с гласуване на по-широк партиен принцип, а окончателното решение за приемник на Дейвид Камерън се очаква през септември.

Смята се, че в момента Тереза Мей разполага с подкрепата на 115 депутати, а Андреа Ледсъм има 40 привърженици. Както обаче отбелязват наблюдатели, събитията в Уестминстър се развиват толкова бързо, че никой не се наема да прави прогнози.

В лагера на лейбъристката опозиция лидерът Джереми Корбин е призован да се оттегли доброволно. В противен случай министърката в сянка Анджела Ийгъл ще предизвика вътрешнопартиен вот, с който да го измести от поста.

Снощи Корбин излезе с драматично видеопослание към съпартийците си във фейсбук, с призив за единство. Той припомни, че е бил избран само преди 9 месеца с подкрепа от 60% и изброява успехите, които е постигнал, докато е бил начело.

Лидерът на лейбъристите посочи още, че само през миналата седмица партията е приела 60 хиляди нови членове, което я превръща в най-масовата политическа формация.

"Искам да се обърна към всичките ни членове, поддръжници и към моите колеги в парламента - да се обединим сега, за да се привопоставим на това правителство на консерваторите и да се борим за жилища, за работни места, за училища, за болници - всичко това, в което ние лейбъристите абсолютно вярваме. Когато правим нещата заедно, сме силни", заяви Джереми Корбин.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини