От х:

Днес в x:

Българите – най-честите посетители на "Плаващите кейове"

Българите са най-честите посетители на "Плаващите кейове" на Кристо, наред с тези от Германия, САЩ и Италия, пише "24 часа".

16 дни наред "Плаващите кейове" на езерото Изео са най-демократичното изкуство, което някой може да си представи. Те предлагат безплатно красота, развлечение и радост за всички, които искат да се разходят пеша по водите на езерото.

По жълто-оранжевите платформи, наподобяващи слънчеви пътеки, заедно вървят бедни, богати и известни граждани от всички краища на света. 

Има хора от всякакви раси и религии - забулени мюсюлмански жени крачат до разголени американки и европейки. Без препятствия се движат инвалидни колички, детски колички и кучета. От време на време близо до кейовете минава корабчето на Кристо, застанал най-отгоре на палубата като капитан - посрещнат е с бурни аплодисменти от пешеходците по пътеките по подобие на световноизвестна рокзвезда на концерт.

Над 1,3 млн. души са посетили артистичната инсталация и ефектът при всички е един и същи - щастие и радост в очите им въпреки часовете по опашки и в трафик. На кейовете на Кристо всеки може да прави, каквото си иска - да яде като на пикник, да спи, да лежи, да се пече, да се къпе в езерото.

Италианец, облечен като Христос, се разхожда почти всеки ден по пътеките. Мъж от южния град Потенца си търси съпруга с табелка на врата. Пътеките са перфектната локация за снимки - тук е триумфът на селфито!

Много често пътеките се огласят от българска реч - заедно с италианците, американците и германците българите са най-честите посетители. Близо 70 от общо 500-те служители по кейовете (от водолази до работници и охранители) също са българи.

Сред тях е и 26-годишната Наталия Атанасова от Варна, която е израснала между Италия и Франция. Заедно с още 3 българки тя охранява платформите до островчето Сан Паоло. Подобно на другите и тя е била наета на работа след конкурс онлайн, който изисква да умееш да плуваш и да владееш италиански.

Всички българи ще участват и в демонтирането на кейовете, което стартира в понеделник.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини