От х:

Днес в x:

Председателите на ВАС и ВКС поискаха корекции в Закона за съдебната власт

Председателите на двете върховни съдилища поискаха корекции в проекта за Закон за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление.

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и председателя на Върховния административен съд Георги Колев, текстовете трябва да бъдат прецизирани, така че да се постигне баланс между правомощията на административните ръководители и на общите съдийски събрания, предаде БНР.

Темата за съдийското самоуправление безпрецедентно събра позициите на председателите на ВКС и ВАС. Лозан Панов, правейки уговорката, че в съдийското самоуправление има потенциал, акцентира на думата баланс.

"Фактически стига до това да имаме изземване на функции без споделена отговорност. Представете си има избран председател, който има своя концепция, защитена тук пред ВСС, която концепция обаче например не се споделя от Общото събрание. Тогава не е необходимо да има административни ръководители", каза Панов.

За избор - самоуправление или управление се обяви председателят на ВАС Георги Колев, който беше категоричен, че хибриден вариант не е възможен.

В коментар за обтегнатите си отношения с правосъдния министър Екатерина Захариева именно заради Закона за съдебната власт, Георги Колев каза: "Може би не и харесва на министър Захариева моето становище по тези въпроси. Това е нормално, все пак това е нейният закон. След като аз не съм съгласен с някои от позициите, нормално".

Вчера правната комисия в Народното събрание прие на първо четене промените Закона за съдебната власт, изготвени от екипа на ресорния министър Екатерина Захариева. В промените са разписани детайли за оценката и кариерното израстване на съдиите и прокурорите, както и промени в управлението на съда и прокуратурата. Промените са свързани и с приемането на измененията в Конституцията от края на миналата година, с които Висшият съдебен съвет беше разделен на две колегии. За тяхната работа вече бяха гласувани първите промени в закона.

Новите текстове предвиждат по-големи правомощия на общите събрания на съдиите, процедурите, по които Инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите, и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата.

В началото на юни Висшият съдебен съвет (ВСС) се обяви срещу проекта за промени в Закона за съдебната власт. С 10 гласа "за" и 8 "против" бе прието предложението на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, които имаше остри критики към законопроекта. От заседанието са отсъствали главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

По-късно Панов коментира, че е необяснимо решението на ВСС да не подкрепи промените в Закона за съдебната власт. Според него важният въпрос е дали позицията на Съвета касае принципни различия, предложени в законопроекта, или поне от първоначалните обсъждания - проблеми, свързани с прецизиране на текстовете в Закона за съдебната власт. И вчера по време на заседанието на парламентарната комисия Панов коментира, че трябва да се намери баланс между съдийското самоуправление и управление. Пред комисията той съобщи, че проекта ще бъде обсъден на пленум на ВКС на 1-ви юли.

Решението на Висшия съдебен съвет да не съгласува промените в Закона за съдебната власт е абсурдно, коментира от своя страна правосъдният министър Екатерина Захариева, след като стана ясна позицията на ВСС.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жо
    Жорето
    0 0
    23:40, 1 юли 2016
    Борето е свикнало само да козируват и да отговаря "тъй вярно".

Още новини

Последни новини