От х:

Днес в x:

Неофит и Борисов заедно в Дивотинския манастир

Изображение 1 от 3

  На днешния църковен празник Свети Дух премиерът Бойко Борисов и патриарх Неофит се събраха в Дивотинския манастир “Света Троица“ край Банкя.

  Двамата честитиха празника на миряните, като отбелязаха вложените средства и обновените сгради на Светата обител. 

  "Това е за всички хора, за празника, ремонтирани са сградите, подпорните стени са направени, за да не отнесе реката манастира", отбеляза Борисов. 

  Патриархът от своя страна посочи министър-председателя като "истински ктитор на Светата ни църква"

  Борисов припомни недалечното време на социализма, когато Светата обител е била превърната в селскостопански двор, а иконите са били откраднати.

  Той съобщи за събитието и в профила си във Фейсбук, като публикува десетки снимки оттам.

  "Не толкова отдавна Дивотинският манастир "Света Троица" край Банкя беше пред срутване, а иконите бяха откраднати. Успяхме да ремонтираме мястото, което ще остане за хората, и се радвам, че Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит днес дойде тук за празника Свети Дух. Юли месец ще осветим и старата, и новата църква. Честит празник!", написа премиерът. 

  На Великден той също беше в Дивотинския манастир и тогава написа в социалната мрежа, че ещастлив, че цялостната реконструкция на манастира е към края си. Тогава той подчерта, че това е удивително красиво място, което се радва на хиляди християни от околията, а пътят до него е отремонтиран.

  Преди четири години пък Борисов каза, че Дивотинският манастир е първият храм, където се е научил как да се черкува. 

  Като малък майка ми ме водеше тук и ме учеше как да целувам иконите. Като по-голям идвах с колело и мотор през гората почти всеки ден. И днес знам път до храма, който никой не знае”, разказа той тогава. 

  Днес, в деня след Петдесетница, църквата отдава почит на Светия Животворящ Дух - третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

  Източник: dir.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини