От х:

Днес в x:

Депутатите приеха промените на ГЕРБ за Изборния кодекс

НС прие да могат да бъдат разкривани до 35 изборни секции в една държава. Изборна секция в чужбина може да се отвори при заявление с не по-малко от 60 подписа

Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, бяха приети на първо четене със 111 гласа "за”, 35 - "против” и 21 - "въздържали се”, предаде "Фокус". 

В промените в изборното законодателство е записано, че изборни секции могат да се отварят от ръководителите на дипломатическите ни мисии - консулства и посолства въз основа на териториалното разпределение на българската общност на съответното място. 

Записано е, че организациите на българските общности в чужбина могат да подават заявления за отваряне на секции до ръководителя на съответната дипломатическа мисия, не по-късно то 25 дни преди изборния ден. 

С промените внесени от ГЕРБ отпада ограничението изборни секции да могат да се отварят само в дипломатически консулства, но е заложено, че избирателни секции отворени в една държава не могат да бъдат повече от 35.

В промените е записано, че една изборна секция се отваря при подадено заявление с не по-малко от 60 подписа в него.

Депутатите разглеждаха още 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Народното събрание отхвърли промените в изборното законодателство, в които бе заложено премахване на принципа на уседналост, предложени от ДПС. От партията имаха предложение и предизборната кампания да се води и на друг език освен българският, като в такива случаи да бъде осигурен превод. 

Народното събрание отхвърли и промените в Изборния кодекс, внесени от АБВ. В тях бе направено предложение да отпадне  санкцията за човек, който не е подал своя глас в три последователни избора, да отпадне от избирателните списъци.

В предложенията на групата бе и границата за влизане в европарламента да се изравни с тази за влизане в Народното събрание - 4%. 

Парламентът отхвърли и 3-те законопроекта на независимият депутат Георги Кадиев, ПГ на РБ и на БДЦ -Народен съюз. 

До новите промени в Изборния кодекс се стигна след като организации на българи живеещи в чужбина изразиха недоволството си от това разкриването на изборни секции извън страната да става само в дипломатическите мисии на България.

След приемането на последните промени в Изборния кодекс през май месец тази година президентът Росен Плевнелиев и омбудсманът Мая Манолова обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради ограничението за отваряне на изборни секции. 

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви против промените в изборното законодателство и започна преговори между парламентарните групи подкрепящи кабинета. 

Партията на Георги Първанов не взе участие в срещите за промените в изборното законодателство, въпреки че подкрепяше правителството, което наложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин да подаде оставка. 

Винаги, когато правите Изборен кодекс ви бием. Това каза по време на дебатите преди гласуването депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. 
Караянчева заяви още, че по време на кабинета "Орешарски” БСП година и половина са правили изборен кодекс и той е бил вендета

В САЩ и Испания има стотици хиляди българи, защо секциите в Турция досега са били със 104 повече, попита депутатът от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов в реплика на изказване на независимия народен представител Лютви Местан. 

Местан коментира, че с приемането на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, се гради най-мракобесната част от историята на страната. По думите му ГЕРБ плащат неофашистката цена за стабилността на управлението на Патриотичния фронт с тези текстове в изборното законодателство. 

Данаил Кирилов обясни, че има много българи от турски произход в Испания. Той коментира, че в САЩ има стотици хиляди България и запита, защо секции за Турция досега са били със 104 повече от тези държави. Лютви Местан в дуплика подчерта, че секциите в Турция са повече, защото са повече и избирателите.

Валери Жаблянов от ПГ на БСП в реплика към Местан заяви, че: „Кафето с Бойко Борисов вече е изпито и няма начин след него нещата да се върнат като преди него”.

Филип Попов (БСП) заяви, че последните избори за местна власт са показали, че сегашното правителство е организирало много зле изборите и сега с промените в Изборния кодекс прехвърля отговорността за организирането на изборите върху ЦИК. Той посочи, че на последните избори 9 от 10 изборни протокола са били поправяни.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини