От х:

Днес в x:

Донка Байкова: Майонезата в България е имитация

Растително масло, яйца, натурална киселина, вода – това са основните съставки в майонезата, стана ясно от думите на Богомил Николов от „Активни потребители”. В ново свое изследване неправителствената организация посочи, че в 6 от 16 изследвани марки майонеза на българския пазар.

Слънчогледово олио и яйца е класическата рецепта за майонеза, понякога се използва зехтин. Масово се използва яйчен прах, заради технологията, просто няма смисъл от пресни яйца, обясни още Николов. По думите му в майонезата се ползват много емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415). Тези добавки се използват, за да може да се смесят водата и растителното масло, които иначе не могат да се смесят. Явно е по-евтино да се ползват тези емулгатори, вместо повече масло например, заявиха от „Активни потребители” пред bTV и Нова телевизия. Емулгаторите обаче не са забранени и се обозначени коректно на етикетите, подчертаха от НПО-то. В някои държави има, но у нас няма изисквания какво точно трябва да съдържа майонезата, това е по желание на производителя. В Белгия например има стандарт 7% яйчен жълтък, 80% мазнина - така потребителя може да избира, добави Николов.

Според проф. Донка Байкова при такова положение говорим за „продукти менте”. Експертът заяви, че се увеличават калориите в майонезата, а намалява до „нищожна” хранителната плътност. Това означава при редовно консумация да се пълнее, ще има риск за здравето, диабетиците и децата не трябва да го ядат, подчерта Байкова, според която три четвърти от т.нар. “E”-та са алергени. Байкова обаче заяви, че поединично всички тези “E”-та са позволени, но в комбинация е различно.

Може би е добре да се приеме един стандарт, дори да е доброволен, а не задължителен. Така потребителят ще знае какво потребява, а другите може да имат друго наименование като дресинг сос, каза още Николов.
 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини