От х:

Днес в x:

ЕВРО 2016: Строги мерки за сигурност, стачки и бой на фенове

Французите са в приповдигнато настроение след снощната победа на Евро 2016, но стачките продължават.

При небивали мерки за сигурност премина откриването на Еропейското първенство по футбол, а за днешната среща Англия-Русия полицията предвижда феновете да стигат по отделни маршути до стадиона. 

Френската полиция се намеси, за да раздели и усмирианглийски и руски фенове, които бяха на път да се сбият преди мача на техните национални отбори в Марсилия тази вечер. 

През деня имаше редица инциденти с английските запалянковци, а в късните часове отново на сцената излязоха местните младежи. Кадрите от Марсилия напомнят на най-мрачните години в историята на английските фенове. 

"Полицаите разделиха групи от английски и руски привърженици. Те са използвали сълзотворен газ, за а успокоят няколко английски пияни фенове", се казва в съобщението на полицията. Най-малко двама са арестувани. 

Кадри на "Ройтерс" показаха арестуван английски запалянко в полицейски ван. Първите искри пламнали около 18.20 часа пред бара "Куин Виктория" на старото пристанище, където англичаните цял ден пиели. Те пеели песни за ИРА, за свалените германски самолети и националния химн. 

Първият регистриран бой се оформил между англичани и френскоговорящи мъже, а един е бил набит и хвърлен в пристанището. 

Полицията е определила отделни маршрути към стадиона за англичаните и руснаците.

Междувременно стачките във Франция продължават. Настроението на французите е приповдигнато след снощната им победа срещу Румъния на първия мач от първенството, който премина неочаквано спокойно въпреки стачките и мерките за сигурност. 

Всички 80 хиляди зрители дойдоха навреме, нямаше задръствания, цялата публика се подчини на правилата за контрол, отчете самият президент Франсоа Оланд пред телевизия ТФ1 от скамейката на "Стад дьо Франс". 

Спортните вълнения не заличават социалните. Железопътният транспорт в цялата страна е още затруднен. 

От днес започва четиридневната стачка на пилотите от "Ер Франс". Съкратена е около 1/4 от трафика за деня, включително следобедните полети между Париж и София.

Протестът на сметосъбирачите още личи по несъбраната смет в столицата. 

Дори метеоролозите обявиха стачка.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини