От х:

Днес в x:

Кадиев основа "Нормална държава". Преглед на печата

Партийното строителство в лявото политическо пространство е сред актуалните теми на вестниците в понеделник.  

„Област Пазарджик е първата в страната, в която стартира кампанията за вътрешнопартийно допитване на БСП за участие в президентските избори. Област Пазарджик е и първата в страната, в която бе сформиран нов Областен съвет на БСП и избран областен председател. На поста единодушно бе преизбран Йордан Младенов. Членовете на БСП ще изразят своето мнение, по какъв начин партията да участва в изборите и с кои партии е допустимо да преговаря за издигането на общи кандидати. "Вашето решение е изключително отговорно за това коя ще е печелившата формула за БСП", каза евродепутат Илияна Йотова в Ракитово, откъдето стартираха срещите в областта, на която е отговорник като член на ИБ на БСП. "Всеки ще има възможност да покаже какво мисли и по съвест да попълни допитването, защото важните решения трябва да се взимат от цялата партия", посочи тя.

"Искахме промяна в партията, а сега очакваме програма с конкретни мерки, защото проблемите са много", коментираха хората от Ракитово. Те повдигнаха въпроси за безработицата и обезлюдяването в малките населени места, за икономическия ръст, за пенсионната реформа, за осезаема актуализация на пенсиите, която да не е в рамките на три лева. "Няма пари за болници, няма пари за образование, няма пари за пенсии, а има пари за оръжия", изразиха недоволството си хората. "Президентските избори са път към предсрочните избори", коментира Илияна Йотова и в Пещера, където също се проведе среща... Интерес към допитването на БСП имаше и в Брацигово, където Илияна Йотова и областният председател на БСП Йордан Младенов се срещнаха с жители на общината...” – в. „Стандарт”.

„Бившият депутат от БСП Георги Кадиев основа партия „Нормална държава“. На учредителното събрание той бе единодушно избран за председател на партията, която според устава й е „прогресивна, проевропейска политическа партия, която отстоява принципите на законност, свобода, справедливост, морал, екология и просперитет“. Освен борба с корупцията, което бе декларирано като първи приоритет на партията, пред учредителите Кадиев заяви, че тя ще се бори за добро здравеопазване и образование. "Целта на „Нормална държава“ е да се отървем от олигархията и местната феодализация. Не е достатъчно ние да не сме корумпирани, трябва да направим всичко възможно да разобличим корупцията", каза той. Според него е добре да се облекчат данъчно хора до 30-годишна възраст, които създават собствен бизнес...” – в. „Сега”.

„Учредителното събрание бе открито от Никола Вапцаров, племенник на големия български поет. За лидер на партията бе избран Георги Кадиев. Според Кадиев новата формация ще е партия на онеправданите срещу оправданите. Защото именно оправданите от нашите съдилища превръщали държавата ни в отвратително място за живеене. Като първа задача пред новата партия Кадиев издигна призива да се отървем от олигархията и от местните дерибеи от типа на Ценко Чоков, кмет на Галиче. На второ място постави повсеместната борба срещу корупцията. На трето - приемствеността в политиката, вместо тоталните кадрови чистки при всяка смяна на властта... Лидерът на “Нормална държава” настоява за законодателство, което да задължи държавата да инвестира в индустриализация, особено в обезлюдени региони и места с висока безработица. “Ще бъдем патриотична партия, но не в смисъла "дайте да набием циганите”, каза още Кадиев. Най-патриотичното нещо е да продължим рода, категоричен е той. Най-важната политика, която партията му ще провежда, е демографската. Кадиев изтъкна, че българите в чужбина са голям капитал за България. Българската държава обаче въвела законодателство, с което почти забранила на българите зад граница да гласуват...” – в. „24 часа”.

„Независимият депутат и бивш член на БСП Георги Кадиев беше единодушно избран за лидер на новата партия "Нормална държава". Това стана по време на учредителното събрание на партията днес. Друг кандидат за председателския пост нямаше, предаде БТА. Беше утвърден и устав на партията. Според документа "Нормална държава" е прогресивна, проевропейска политическа партия, която отстоява принципите на законност, свобода, справедливост, морал, екология и просперитет... "Нормална държава" ще е партията, която промотира предприемчивостта в България, заяви председателят й. Според него е добре да се облекчат данъчно хората до 30-годишна възраст, които създават собствени компании. Икономика, която се крепи единствено на услуги, не е икономика, каза Кадиев... Според Кадиев с темпото, с което се разраства демографският проблем, след 30 години в България вероятно ще живеят други хора и ще се говори друг език. Не искам да бъда от поколението, което е казало край на България, посочи той... По отношение на външната политика той отбеляза, че България е малка страна и съдбата й е да е мост между големите държави, а не тяхно противостояние. Българската външна политика трябва да води до икономически резултати и културно взаимодействие... Всички учредители на партията бяха с бели ленти на ръцете. Кадиев обясни, че това е символ на чистотата и мечтата да живеят в нормална държава. След избирането му за лидер той призова делегатите да не се страхуват и допусна,че ще има компромати срещу тях като обеща да ги защити...” – в. „Дневник”.

Всекидневниците отделят място и на президентските не-кандидатури.  

В. „Труд” съобщава, че Слави Трифонов няма да се състезава на вота за държавен глава: „Няма да се кандидатирам за президент, заяви той, слагайки край на продължаващите месеци спекулации, че инициираният от шоуто му референдум ще е само стъпка към влизането му в битката за поста на държавния глава. Преди месец той отново изключи възможността за участието си в надпреварата, но последните събития около късането на снимката на президента в ефир поставиха въпроса дали все пак няма да видим неговия политически дебют през есента. Шоуменът посочи, че към момента не е подписал нов договор за предаването си и е поел ангажимента да се погрижи „за основните хора, които са част от моето семейство, моя екип”, като те ще останат „в йерархичната стълбица, в която съм ги поставил”. „Ако се наложи, в зависимост от обстановката, ще направя това, което се налага”, подчерта Трифонов...”

В. „24 часа” цитира Меглена Кунева, която от своя страна обяви пред БНР, че не е сред кандидатите за президент: "Кандидатът на Реформаторския блок за президент трябва да може да обединява. Трябва да може да стабилизира и в същото време да предлага визия за бъдещето. В тази мажоритарна фигура трябва да се види гаранция за нормално общуване между институциите и нормална държава въобще", заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР вицепремиерът и лидер на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. "Ние не изключваме нито една възможност. Кандидатът може да е човек с много голям национален престиж, който не е част от блока, но е готов да изрази неговите стремежи или може да е човек от средите на РБ, който да може да обединява и да е с достатъчно традиции в дясно център, каза тя и допълни, че ДБГ е готова да обсъжда всички тези варианти с партньорите си в РБ", добави Кунева. На въпрос за самопредлагането на лидера на ДСБ Радан Кънев за кандидат, Кунева коментира, че "всеки може да има лични желания, ако счита, че това е прилично". "Но Реформаторския блок не е издигал обща кандидатура за президент и е добре личните желания да си останат на това поле. Кандидатът на РБ трябва да може да обедини РБ и всички да го харесват", каза още тя...”

Стрелбата в Слънчев бряг, след която Димитър Желязков – Митьо Очите е в критично състояние, продължава да отеква на страниците на всекидневниците.   

„За МВР основната версия за стрелбата в Слънчев бряг, при която един загина, а други трима бяха ранени, остава ескалация на спор за паркомясто. Това сочат данните от продължаващото разследване, разпитите на свидетелите и данните от полицейските източници в престъпния свят. Това се разбра от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Цвятко Георгиев пред Би Ти Ви. Няма данни за спор за наркомясто, няма данни, че е търсена такса спокойствие, заяви той и уточни, че общественото недоверие към това обяснение е свързано с факта, че нормални хора не биха реагирали така в спор за паркомясто. Конфликтът е започнал със спор, размяна на шамари, по-късно среща в ресторанта с търсене на сметка, отново размяна на удари и е прераснал в стрелба, поясни министърът и отрече голяма част от публикациите за брадви и мачете. Открити са два пистолета, един от които е незаконен, и трето газово оръжие. Зам.-министърът подчерта, че МВР не може да проверява слуховете, които този конфликт породи, но ще провери всички факти за полицейско покровителство над престъпниците. Запитан, дали ще бъдат сменени полицейските шефове в Несебър, Поморие и Бургас той отговори, че целта на ръководството на ведомството е не да внася съмнения в репутацията им, а да укрепва капацитета. Допълни, че дирекция "Вътрешщна сигурност" в МВР работи много добре и вече има няколко задържани служители с връзки в престъпния свят...” – в. „Дневник”

„Димитър Желязков е седиран, за да може процедурите, които са животоспасяващи, да се извършват по-лесно. Той изкуствено се поддържа в безсъзнание... Желязков е в това състояние от няколко дни и няма как да е идвал в съзнание, опровергаха плъзналите слухове от МБАЛ Бургас. Състоянието на несебърския бос остава критично, но кръвоизливите били овладяни...” – в. „Труд”.

„Основният проблем остава загубата на кръв въпреки продължаващото кръвопреливане. Организмът му се поддържа медикаментозно, засегнати са черният дроб, бъбреците и червата и не е изключено да започне поетапно спиране на работата на органите му. Общо 20 души бяха арестувани във връзка със стрелбата в черноморския курорт, но 19 от тях вече са освободени. Под стража остава само Тодор Славов, срещу когото е повдигнато обвинение за убийството на гарда Александър Алексиев, който загина по време на престрелката...” – в. „Сега”.

„Трети ден полиция и данъчни тарашат Слънчев бряг. Целият курорт е обърнат с хастара навън. Проверките текат денонощно и спират за малко едва призори, когато нощните барове затварят, а дневните все още не са отворили. Курортът ври и кипи от полиция. На всяка улица и алея има униформени... На пръв поглед в Слънчев бряг всичко изглежда спокойно и само жълтите ленти, опасали печално известния ресторант "4 you" напомнят за кървавата престрелка, разиграла се в нощта на 8 юни. Заведението стои запечатано във вида, в който е било в злополучната вечер. Част от масите и столовете са натрошени, по масите още стоят халби с недопита бира, която вече е вкиснала. Униформени полицаи пазят заведението и не дават никой да припари до него. Данъчни и ченгета проверяват наред и не подбират - от сергиите за сладолед на плажа до лъскавите хотели и барове. Само снощи са проверени десетки кръчми и три от най-знаковите дискотеки - "Планета", "Айсберг" и "Оксиджън", чийто собственик е Божидар Кузманов-Кравата, чиято охрана стреля по Митьо Очите. Самият той не се е мяркал в курорта от нощта на престрелката. В дискотечния бар е оставил управител, който да ръководи бизнеса... В кримисредите не се вълнуват толкова от проверките на НАП, колкото от състоянието на Митьо Очите. Хората му не спират да търсят информация и връзки с реанимацията. Вестта от събота, че тежкият кръвоизлив е овладян, е вдъхнала голяма надежда на роднините и аверите му, че ще се пребори за живота си. Лекарите обаче са пестеливи. Те отказват категорично официална информация и доста предпазливо повтарят, че състоянието му продължава да бъде критично. Вчера хората на Митьо буквално изпаднаха в екстаз след като бе пуснат слух, че шефът им е дошъл в съзнание. Радостта им обаче беше кратка, защото се оказа, че "новината" не отговаря на истината. Състоянието на Димитър Желязков остава изключително тежко и критично, той продължава да бъде с пряка опасност за живота, каза достоверен източник, запознат със случая. Реаниматорите продължават да го държат в изкуствена кома, тъй като огнестрелните рани са тежки и много опасни. Лекарите все още не бързат да се радват, че са успели да спрат тежкия кръвоизлив, защото има сериозна опасност от инфекции. Докато чакаха поредни вести за състоянието на Очите, неговите гардове погребаха колегата си Александър Алексиев...” – в. „Стандарт”.

В „Труд” съобщава за „лов” на метеорити в Средна гора:
„Българи тръгват по следите на метеорити, паднали у нас през последните няколко години. Местонахожденията на извънземните тела са потвърдени чрез данни от чужди спътници, летели над нашата територия. Точните координати обаче се пазят в пълна тайна от специалистите, за да не станат обект на посегателства от страна на незаконни търговци. „Отиваме на експедиция за метеорити в Централна Средна гора. Имам информация, че такива са паднали там и ще проверим дали ще намерим нещо“, обяви пред „Труд“ председателят на Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити Кирил Стаменов. По думите му данните за метеорни тела, достигнали Земята и разбили се на родна територия, са кът. Затова търсачите са се обърнали за помощ към чужди учени. Те са потвърдили, че сателитите им са регистрирали падането на метеорити в България. Намеренията на ентусиастите, които ще тръгнат по следите им до няколко месеца, са да изпратят в чужбина находките си. Там учени трябва да направят анализ и експертна оценка на българските открития.”  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини