От х:

Днес в x:

Малкият Джон Джихадиста избягал с майка си в Швеция

Британското дете, което се появяваше в пропагандни видеозаписи на "Ислямска държава" и заради това получи прозвището Малкия Джон Джихадиста, е тежко болно и е избягало с майка си от Сирия, за да се лекува в Швеция.

Това съобщи швейцарски сайт, информира бТВ. За да стигне до Швеция, 4-годишният Иса Дейр и майка му, радикализиралата се британка Грейс-Хадижа Дейр, са избягали от сирийския град Ракка, бастион на ИДИЛ. Двамата са преминали през Турция, Гърция, България, Сърбия, Унгария, Словакия, Чехия, Германия и Дания, твърди швейцарският сайт. Те не са имали никакви проблеми при преминаването на границите, както и при приемането в шведската клиника. Там Иса е бил опериран.

Никой не знае как майката на Иса е успяла да организира бягството им от Сирия. Тя е омъжена за швед, който е боец от ИД. Иса е дете от първия й брак с турски имигрант във Великобритания. 

През януари ИДИЛ разпространи два видеозаписа, в които се виждаше малкият Иса заедно с джихадисти, избиващи няколко свои пленници, признали, че са били шпиони на западни държави. Тогава близки на Иса и на майка му разказаха, че тя е била отлична ученичка, преди да се радикализира, когато родителите й се разделили. После заминала с детето в Сирия, за да се омъжи за шведския джихадист.

Иса Дейр беше кръстен Малкия Джон Джихадиста по прякора на британския джихадист Джон Джихадиста, който участваше в записите на ИДИЛ с екзекуции на западни журналисти и хуманитарни работници.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини