От х:

Днес в x:

Десетки адвокати не влязоха в съдебни зали в знак на протест

Над 100 адвокати от Благоевградска област се включиха в ефективните протести срещу блокирането на промените в Закона за адвокатурата.

Протестите на колегията бяха провокирани от блокирането на Закона за адвокатурата, който още в началото на миналата година е внесен в деловодството на парламента. 

Днес и утре адвокатите няма да влизат в съдебна зала по наказателни дела, предаде БНР. 

Протестите отложиха десетки заседания в петте районни съдилища и в окръжния съд в Благоевград. Председателят на адвокатската колегия Иван Чолаков заяви, че очаква подкрепа и от другите си колеги в страната. 

Адвокатите протестират срещу липсата на ясни правила при упражняване на професията им. Те са против възможността адвокатски услуги да се изпълняват от хора без юридическо образование

Мотивите им са, че от това страдат обикновените хора, които не получават адекватна правна помощ, и дават пример със заверката на документи или изповядването на сделки без адвокатско присъствие от кметовете на села или чиновници.

Ние ще продължим с протестните действия, защото правото на протест е част от правото на свободно изразяване на мнение и на позиция. Считам, че решението на Висшия адвокатски съвет подлежи на последващ съдебен контрол и ние ще го обжалване по реда, по който е предвиден в закона, заяви Чолаков.

До този момент Висшият адвокатски съвет не е излязъл с решение, което да посочи конкретните форми на протест.

Днес и утре адвокатите няма да влизат в съдебна зала по наказателни дела. Всяка седмица теще увеличават с по един ден ефективните си протести. Решението на Висшия адвокатски съвет ще бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. 

Има много интереси, включително и на членовете на Висшия съдебен съвет, които пречат на осъществяването на тази част от съдебната реформа, която засяга правата и отговорностите на адвокатите, твърди председателят на регионалната колегия адвокат Чолаков. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини