От х:

Днес в x:

България може да влезе в програмата за безвизово пътуване в САЩ до няколко месеца

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф изрази изненада от европейската съпротива срещу програмата, задължаваща онези, които се готвят да пътуват до САЩ да предоставят лична информация по интернет преди да поемат на път, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Чертоф отбелязва, че България и други страни от източна и южна Европа могат да бъдат приети в програмата до няколко месеца.

Унгария не иска да дава на САЩ биометрични данни

Граждани на още шест европейски страни ще пътуват безвизово за САЩ

САЩ въвеждат електронно сканиране на авиопътниците
Системата с информация за пътуващите, която влиза в сила от януари догодина, изисква от пътниците от страни, чиито граждани не се нуждаят от виза, да се регистрират онлайн пред американското правителство най-малко 72 часа пред пътуването си. Системата за предизвестяване засяга гражданите на 27-те страни, включени в безвизовия режим на САЩ. Той дава право на 90-дневен престой на територията на Щатите без да е необходима виза.

В интервю за "Файненшъл таймс" във Вашингтон Чертоф отхвърли предположенията, че електронната система е форма на виза. "Бях изненадан от изразената тревога, тъй като става дума за същите сведения, които винаги сме получавали и съхранявали", казва министърът. Единствената разлика е, че я получаваме по-рано и по електронен път, а не на хартия, и в това няма нищо особено стряскащо от гледна точка на запазването на личните данни, добави той.

Чертоф посочи, че очаква държави, готвещи се за присъединяване като България, Кипър, Гърция, Малта, Полша и Румъния, да бъдат приети в програмата през следващите няколко месеца.
Решението за включването на бивши комунистически източноевропейски страни намали част от трансатлантическото напрежение, посочва изданието. САЩ обаче не приеха този месец Гърция. Това накара някои критици да твърдят, че Атина е наказана за това, че блокира влизането на Македония в НАТО.

Чертоф отхвърля твърденията като безсмислици. По негови думи Гърция ще бъде включена веднага след като подпише нужните споразумения. "Те не бяха готови да ги подпишат или пък се опитваха да преговарят да ги променим, а ние няма да въведем отделен стандарт само за една страна", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини